Luni seară, la Palatul Cotroceni, are loc prima dezbatere electorală din cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale, organizată de Digi 24.
Patru dintre cei unsprezece candidați participă la eveniment, fiind vorba despre George Simion, Crin Antonescu, Elena Lasconi și Nicușor Dan. Dezbaterea estet transmisă în direct, iar candidații au avut ocazia să își prezinte programele și să răspundă întrebărilor adresate de moderatori, Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu.
În ciuda confirmării inițiale de participare, Victor Ponta, candidatul independent, a anunțat ulterior că se retrage din dezbatere, fără a explica motivele retragerii sale.
Liderul AUR, George Simion, a intrat în sală cu un buchet de flori pe care l-a oferit Elenei Lasconi. Simion a explicat că gestul său a fost un semn de respect față de Lasconi, care a fost aleasă de români, fiind singura dintre participanți care a avut un mandat politic recent. Ulterior, Simion a anunțat că se retrage din dezbatere, precizând că nu va participa nici la celelalte două dezbateri programate.
Dezbaterea a fost organizată sub forma unui schimb de opinii, în care candidații au avut șansa să își exprime punctele de vedere pe teme de interes național. După tragerea la sorți, ordinea în care au luat cuvântul cei patru candidați a fost următoarea: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi și George Simion.
Evenimentul de luni este prima dintre cele trei dezbateri programate pentru această săptămână, ultima din campania electorală. Marți seară va avea loc o altă dezbatere organizată de TVR, care va fi preluată de mai multe televiziuni, iar miercuri se va desfășura dezbaterea organizată de Antena 3.
UPDATE. Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi și-au expus viziunea și au lansat acuzații dure
Dezbaterea prezidențială de luni seară a adus în fața publicului pozițiile celor trei principali candidați: Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi. De la sursele de finanțare a campaniilor electorale, la viziunea despre justiție, sistemul bugetar și relațiile internaționale, discuțiile au degenerat adesea în atacuri directe.
Nicușor Dan a subliniat că este singurul candidat care a strâns bani din donații private, anunțând că peste 10.000 de persoane au contribuit la campania sa cu 3,2 milioane de lei. Crin Antonescu a răspuns afirmând că finanțatorii campaniei sale sunt partidele PSD, PNL și UDMR. În același timp, Antonescu a insistat că el nu aparține „sistemului ocult”, spre deosebire de Victor Ponta, în timp ce Nicușor Dan a afirmat că „sistemul” este reprezentat de instituții conduse politic, ca ASF sau ANCOM.
Elena Lasconi a declarat că cea mai mare donaţie din campania sa electorală se ridică ”probabil” la 50 de lei, în timp ce Crin Antonescu a spus că îi este dator lui Dumnezeu, precum şi mamei şi soţiei sale. Nicuşor Dan a explicat că toate informaţiile le va furniza după alegeri.
Habar nu am cine sunt primii trei donatori, probabil e 50 de lei prima donaţie. Am doar 30.000 de lei până acum adunaţi, deşi alţii au cheltuit deja 20 de milioane”, a spus Elena Lasconi.
Nicuşor Dan a precizat că informaţiile despre donatori şi despre persoanele care l-au împrumutat sunt comunicate în timp real statului român.
Informaţii despre donatorii mei din alegerile anterioare sunt în declaraţiile mele de avere. E şi dreptul omului (donatorului . n.r.) să nu fie atras în campania asta care poate fi foarte violentă ca imagine. Veţi avea informaţiile imediat după alegeri”, a declarat Nicuşor Dan.
La rândul său, candidatul Coaliţiei a precizat că partidele care-l susţin sunt donatorii săi.
Dator sunt lui Dumnezeu, dator sunt mamei mele, dator sunt soţiei mele şi cam atât. Finanţatori ai campaniei mele sunt PSD, PNL şi UDMR”, a răspuns Crin Antonescu.
Candidaţii, întrebaţi cum vor reacţiona dacă Rusia atacă România
Crin Antonescu a fost întrebat, luni, la dezbaterea de la Digi 24, cum va reacţiona în cazul în care va fi ales preşedintele României, dacă Federaţia Rusă va ataca România.
Noi nu avem motive de panică, dar nu avem nici motive de linişte în chestiunea de care vorbim şi avertismentul şefului Marelui Stat Major şi avertismentele atâtor politologi experţi militari ne arată că trebuie să fim pregătiţi pentru apărare. Dacă am fi într-o asemenea situaţie, evident aş convoca instituţiile din România, CSAT, Guvern, aş discuta, aş ieşi public, aş informa opinia publică şi aş lua toate măsurile pe care un stat membru NATO le ia în asemenea situaţii”, a declarat Crin Antonescu.
Nicuşor Dan a explicat cum poate fi preîntâmpinat un astfel de moment.
Trebuie să preîntâmpinăm un astfel de moment şi asta putem să o facem pe de o parte consolidând parteneriatul transatlantic, adică direct cu SUA pe parteneriatul strategic, asumându-ne rolul de NATO, contribuind la parteneriatul UE-SUA, pe de altă parte participând la programul de reînarmare a UE activ, încercând cu ocazia asta să şi aducem unităţi de producţie în România, o să fie un cost dar asta o să dezvolte anumite ramuri economice în România”, a transmis Nicuşor Dan.
De asemenea, Elena Lasconi a afirmat că va propune creşterea numărului de militari profesionişti.
Prioritatea mea este să facem eficiente toate companiile de stat, de exemplu cum sunt cele de la RomArm, care sunt găuri negre ale economiei. Ca noi să ne apărăm pacea, trebuie să fim pregătiţi. Îmi place exemplul Poloniei, cred că Polonia trebuie privită ca un exemplu la ceea ce a făcut în ultimii ani şi la faptul că pe lângă creşterea numărul de militari profesionişti şi îmi doresc să ajungem la 100.000 de miitari profesionişti, adică oameni care aleg să facă carieră militară şi sunt plătiţi pentru acest lucru, au făcut un program prin care pot să pregătească oamenii, civilii să îi înveţe cum să tragă cu puşca, să îi înveţe diverse lucruri, la care pot participa femei. Nu vorbim despre armata obligatorie”, a afirmat Elena Lasconi.
Candidaţii, întrebaţi pe cine vor pune premier
Crin Antonescu, Nicuşor Dan şi Elena Lasconi au mai fost întrebaţi cu ce majoritate şi cu ce premier şi-au propus să lucreze dacă vor câştiga alegerile.
Eu am fost foarte clară cu Ilie Bolojan. Apoi am văzut că am fost plagiată, toată lumea îl vrea pe Ilie Bolojan, eu ştiu de ce am vrut asta, pentru că îl admir foarte mult, pentru că are zeci de ani de experienţă în administraţie şi acum cu deficitul ăsta bugetar avem nevoie de un profesionist prim-ministru şi cred că ar înţelege şi PSD asta pentru că deja e prea mult şi s-ar putea ca după alegerile prezidenţiale să aflăm că e şi mai rău şi să ne crească iarăşi taxele, cel mai probabil TVA-ul”, a declarat Elena Lasconi.
Crin Antonescu a afirmat că există un fenomen de hărţuire a lui Ilie Bolojan.
Eu constat un fenomen pe care l-aş califica aproape de hărţuire, hărţuirea domnului Bolojan. Există nişte fani, nişte candidaţi, mai mulţi, doi sunt aici, doi au rămas, care îl aleargă, ca să spun aşa pe domnul Bolojan preferându-l mereu. Problema e că domnul Bolojan mă preferă pe mine”, a transmis candidatul coaliţiei de guvernare.
Problema este că domnul Bolojan, preşedintele Interimar al României a spus foarte clar, foarte răspicat, ca un om serios ce este, că ăsta e un fel de matrapazâc, candidaţi care îi invocă numele parazitându-i, sigur, cota de încredere foarte bună şi meritată din acest moment, tot formând guverne cu domnia sa, în vremea ce domnia sa explică nu doar de ce o asemenea soluţie nu e posibilă, nu e serioasă, nu e de natură să păstreze stabilitatea, ci explică pur şi simplu de ce, de exemplu, nu a candidat. Acum să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să candideze sau nu a vrut să fie prim-ministru, dar va fi sedus în chestiunea asta de doamna Lasconi sau forţat de domnul Nicuşor Dan, eu cred că este fantasmagoric”, a transmis Crin Antonescu.
Nicuşor Dan a precizat că este o persoană care poate să lucreze cu oricine.
Eu sunt o persoană care poate să lucreze cu oricine şi a dovedit-o la Primăria Capitalei unde a avut patru partide în Consiliul General trecut, are opt partide în Consiliul General actual, sunt un om care colaborează, care a avut un mandat, a respectat mandatul pe care consilierii generali l-au avut şi a luat deciziile cele mai bune pentru Bucureşti. Chestiunea cu premierul şi cu domnul Bolojan şi cu Partidul Naţional Liberal permiteţi-mi să-mi exprim un punct de vedere”, a afirmat Nicuşor Dan.
Eu cred că de ani de zile Partidul PNL este exact ca în povestea aceea cu broasca, pe care dacă o arunci în apă fierbinte, sare imediat înapoi, dar dacă dai focul mai mic şi mai mic şi mai mic, ajunge să fiarbă singură, apropiindu-se mai mult şi mai mult de PSD, cred că este o greşeală strategică pe care o face.
Crin Antonescu este garantul faptului că Marcel Ciolacu va continua să guverneze România şi PNL-ul va fi un partener minor în această ecuaţie şi cred că soluţia pentru PNL este să se apropie de USR, să se apropie de celelalte partide pro-occidentale de dreapta pentru a echilibra această relaţie care este toxică”, a declarat Nicuşor Dan.
Atacuri personale și acuzații privind trecutul politic
Conflictul între Crin Antonescu și Nicușor Dan a escaladat când Dan l-a acuzat pe Antonescu că, în calitate de ministru, a contribuit la transferul ilegal al unor terenuri din domeniul public către dezvoltatori imobiliari. Antonescu a respins categoric acuzațiile și a amenințat cu acțiuni în justiție.
De asemenea, Elena Lasconi l-a acuzat pe Nicușor Dan că a încercat să o „scoată din joc” electoral pentru a-i facilita lui accesul în turul doi. Dan a replicat că „nu este vorba despre emoții personale, ci despre destinul țării”.
În privința reformării statului, Crin Antonescu a pledat pentru reduceri masive în sistemul bugetar, evitând majorarea taxelor. Nicușor Dan a cerut combaterea evaziunii fiscale și reducerea cheltuielilor statului, în timp ce Elena Lasconi a identificat „gaura neagră” în economia de stat, unde, spune ea, „au fost numiți prieteni de partid în locul profesioniștilor”.
În finalul dezbaterii, susținători ai fiecărui candidat — inclusiv soția lui Nicușor Dan și parlamentari USR — au intervenit emoționant în favoarea favoriților lor, aducând un plus de umanitate într-o confruntare marcată de tensiune politică.