Cazul românului reţinut de Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autorităţile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecţie şi asistenţă consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de «reîncălzire» a unui subiect în scop propagandistic”, a indicat MAE, într-un comunicat preluat de Agerpres.
Potrivit MAE, cetățeanul român a fost reținut inițial în regiunea Abhazia, teritoriu separatist susținut de Rusia, în urmă cu patru luni, fiind ulterior transferat la Soci, în Federația Rusă. În acest context, autoritățile române au notificat instituțiile relevante și au inițiat proceduri diplomatice pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale tânărului sunt respectate.
Acuzații de spionaj formulate de FSB
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a deschis un dosar penal pe numele tânărului român în temeiul articolului 276 din Codul Penal al Federației Ruse, care vizează activități de spionaj. Potrivit TASS, reținutul ar fi recunoscut în timpul unui interogatoriu că a transmis informații privind poziționarea unui echipament militar din apropierea orașului Adler unui presupus ofițer de informații ucrainean numit „Vladimir”.
Materialul video, distribuit de Centrul de Relații Publice al FSB, a fost difuzat pe canalele media de stat din Rusia și a stârnit îngrijorări privind respectarea drepturilor procesuale și tratamentul aplicat cetățeanului român.
Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că „fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumția de nevinovăție”, conform convențiilor internaționale în materie. De asemenea, cetățeanul are dreptul de a fi informat într-un termen rezonabil, într-o limbă pe care o înțelege, cu privire la acuzațiile care i se aduc, precum și de a beneficia de asistență juridică.
În conformitate cu principalele instrumente internaţionale în domeniu, fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, are dreptul de a i se aduce la cunoştinţă faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă şi într-o limbă pe care o înţelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autorităţile publice”, a menţionat MAE.
Reprezentanţii ministerului sunt în legătură cu familia cetăţeanului român. MAE continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia.
Ministerul român de Externe face apel la tratarea potrivit legislaţiei europene în vigoare a subiectului, „pentru a nu leza drepturile cetăţeanului român şi ale familiei sale”.