Ultimele stiri

Ministrul Energiei: „Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic național în această perioadă – prima și a doua zi de Paște”

Sursă foto: Facebook/Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic naţional în această perioadă – prima şi a doua zi de Paşte. El a precizat că presiunea cea mai mare a fost în zonele Bucureşti, Craiova şi Slatina, unde s-au confruntat cu supratensiuni.

ENERGIA ROMÂNIEI DE PAŞTE: FĂRĂ PROBLEME. Dincolo de titlurile care au anunţat apocalipsa şi blackout-up de Paşte, realitatea este că oamenii care ţin lumina aprinsă în România sunt o mare familie de profesionişti. Iar eu sunt, fără îndoială, cel mai norocos ministru din Guvern că am onoarea să lucrez alături de aceşti oameni”, transmite luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Conform ministrului, prima și a doua zi de Paște au fost cele mai dificile din punct de vedere tehnic, însă SEN a rămas echilibrat atât la nivelul producției vs. consum, cât și în ceea ce privește tensiunile din rețelele electrice.

Presiunea cea mai mare a fost în zonele Bucureşti, Craiova şi Slatina, unde ne-am confruntat cu supratensiuni. Dispeceratele teritoriale și operatorii de distribuție s-au coordonat eficient și nu a fost niciun incident”, a transmis Burduja,

Pregătirile pentru această perioadă au început cu trei săptămâni în urmă, sub coordonarea Dispecerului Energetic Național (Transelectrica), cu scenarii multiple, inclusiv reducerea controlată a producției la Cernavodă, măsură care nu a fost necesară.

Pentru a menține stabilitatea, au fost oprite treptat termocentralele și hidrocentralele. De exemplu, în noaptea de Înviere, producția hidro a scăzut de la 2300 MW la doar 270 MW, adaptându-se la un consum minim național de circa 2500 MW.

Pe fondul unui consum redus, producția s-a bazat în proporție de 50% pe cele două reactoare de la Cernavodă, în timp ce centralele fotovoltaice și eoliene au funcționat la minim, cele din urmă fiind aproape absente.

Astăzi, în orele cele mai critice (13:00-15:00), consumul s-a menținut la 2700 MW. Am avut și export de câteva sute de MW, esențial pentru echilibru. Un rol cheie l-au avut instalațiile de stocare, care au absorbit 133 MW – un nivel record pentru România”, a mai spus ministrul Energiei.

Burduja a subliniat importanța strategiei naționale de investiții în stocare: de la doar 15 MW instalați la începutul lui 2024, România a ajuns în prezent la 235 MW și o capacitate de stocare de 400 MWh, cu proiecte noi în derulare.

Sistemul energetic național a fost în permanenţă în echilibru, neexistând niciun moment probleme de adecvanţă, cu atât mai puțin mult anunţata cădere în beznă a ţării”, a transmis Burduja.

Ministrul a mulțumit tuturor celor implicați – de la specialiștii Transelectrica, până la prosumatori și producători privați, subliniind mobilizarea extraordinară și profesionalismul din spatele scenei.

Ca o concluzie a acestor două zile: avem oameni dedicaţi şi pregătiţi, adevăraţi profesionişti, în faţa cărora mă înclin şi le mulţumesc încă o dată, avem un mix energetic echilibrat şi flexibil, dar care are nevoie de o continuare accelerată a investiţiilor. Am încredere că în 2028, prin proiectele deja începute din PNRR şi Fondul pentru Modernizare, energia României va fi mult mai multă, mai rezilientă şi mai competitivă, cu noile capacităţi de producţie, investiţiile în reţele şi extinderea capacităţilor de stocare. Hristos a Înviat!”, mai arată ministrul.

Lasati un comentariu

Alte articole

27 nov. 2024 10.20 am

Seara trecută, în București, Constanța, Sibiu, Iași, Brașov și Timișoara sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva candidatului Călin Georgescu, cu discurs pro-rus și…

06 oct. 2023 7.10 pm

Aproximativ 350.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul religios de la Iaşi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urmând a fi scoase, sâmbătă dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane.…

19 oct. 2023 9.34 pm

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, joi seară, acordarea de sprijin pentru populaţia din Fâşia Gaza. Astfel, România va trimite ajutor umanitar ce constă în produse…

02 dec. 2024 7.51 am

Ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR,, după centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale din secţiile de votare. POT este ultimul care întruneşte…

24 ian. 2025 10.01 am

Meteorologii estimează că , până spre finalul lunii februarie, temperaturile vor fi mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă, în toată ţara, iar precipitaţiile vor fi deficitare.…

12 oct. 2023 11.38 am

Dorin Meran, la data faptei comisar-șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată.…