Ultimele stiri

Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Tradiții, obiceiuri și superstiții – ce să NU faci în prima zi de Paște

Sărbătoarea de Paște este una dintre cele mai importante praznice din calendarul bisericesc. Este celebrată pentru a marca Învierea lui Iisus Hristos din morți, după răstignirea Sa pe cruce, și simbolizează victoria vieții asupra morții, a binelui asupra răului și speranța mântuirii. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri în ziua de Paște.

Cea mai veche celebrare documentată a Paștelui datează din secolul al II-lea, deși comemorarea Învierii Domnului a avut loc cel mai probabil mult mai devreme. Denumirea de Paște provine din latinescul pascha și pessach în limba ebraică.

Învierea Domnului este sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria cea mai mare. La Învierea Domului, Lumina copleșește întunericul și viața învinge moartea. Se cuvine ca și în anul acesta să gustam și să ne luminăm din Lumina Învierii și să trăim acest adevăr intens. Sărbătoarea religioasă este comuniunea lui Dumnezeu cu oamenii și a oamenilor cu Dumnezeu, a pământului cu cerul, a îngerilor cu oamenii. Toate greutățile vieții zilnice sunt răsplătite și, iată, în Săptămâna Patimilor am avut cele mai puternice și cele mai lungi slujbe religioase și aceste sfinte slujbe ne-au pregătit pentru această sărbătoare”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Traiții și obiceiuri de Paște

Tradiția spune că în dimineața Paştelui e bine să priveşti prima dată într-un vas cu apă neîncepută. Astfel, vei avea vederea bună în tot restul anului care urmează.

Toată familia mănâncă din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei.

Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai ”cap cu cap”, în a doua zi, ”cap cu dos”, iar în a treia zi ”dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veți căsători curând.

La această sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru că în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

În unele regiuni se mai spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, semne ale sănătății, prosperității şi sporului în toate.

Superstiții de Paște

La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

Se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Ce să NU faci în prima zi de Paște

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. În caz contrat, o să transpiri tot anul, potrivit tradiției populare autohtone.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 nov. 2024 8.54 am

Un cutremur de intensitate medie s-a produs duminică dimineață, 24 noiembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 4. Mișcarea seismică a fost înregistrată la puțin timp după deschiderea…

17 mart. 2025 8.56 pm

Tragedia care a avut loc în Macedonia de Nord în weekendul trecut a lăsat o rană adâncă în inimile tuturor celor care au aflat despre ea. Un incendiu devastator a distrus clubul de noapte din orașul…

05 ian. 2025 10.28 am

Boboteaza, celebrată anual pe 6 ianuarie, este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale creștinătății. Aceasta marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este dedicată botezului…

14 aug. 2024 12.45 pm

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat, după ședința de Guvern de astăzi, că peste 82% din pensiile din sistemul public au fost majorate ca urmare a recalculării, iar pensia medie va…

20 aug. 2024 5.47 pm

Începând cu data de 19 august, s-a dat startul înscrierilor pentru concursurile în vederea ocupării unor posturi în cadrul I.P.J. Constanța, cu recrutare din sursă externă. IPJ Constanţa caută…

14 oct. 2024 6.41 pm

Plenul Camerei Deputaților a votat, luni, cu 177 de voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere, ridicarea imunității deputatului PNL Nelu Tătaru, permițând astfel desfășurarea perchezițiilor…