Reprezentanţii Registrului Auto Român avertizează asupra unor informaţii false din domeniul rutier, promovate pe internet, care vehiculează „modificări bombă” ale legislaţiei din domeniul rutier, mituri despre maşini sau fenomene închipuite care au şocat şoferii sau ştiri „reşapte”, cu scopul de a aduce accesări unor pagini sau site-uri.
Potrivit instituției, în ultima perioadă au apărut tot mai multe „modificări bombă ale legislației, mituri auto, fenomene închipuite sau știri reșapate”, toate promovate exclusiv pentru a atrage accesări și a genera panică sau confuzie printre deținătorii de vehicule.
Atenţie la dezinformare, clickbait şi fake-news! Interesul nostru pentru maşini, modificarea legislaţiei din domeniu şi teama că am putea fi luaţi prin surprindere de noutăţi pe care nu le-am aflat sunt aspecte care nu le puteau scăpa celor care ne exploatează în scopuri negative atenţia şi timpul pe reţelele sociale. (…). În ultima perioadă, ne-au atras atenţia diferite postări şi materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deţinătorii de vehicule. Cititorii sunt bombardaţi cu tot felul de informaţii false, extrase din context sau cu ştiri «reşapate» cu rolul de a aduce accesări paginilor şi site-urilor respective”, precizează specialiştii Registrului Auto Român.
RAR atrage atenția în special asupra unei pagini cu sute de mii de urmăritori, devenită între timp o „rampă de lansare” pentru articole înșelătoare, publicate pe un site creat recent. Pagina, inițial apreciată pentru promovarea vehiculelor românești de epocă și poveștile celor care le restaurează, este acum folosită pentru a livra știri false și clickbait în masă.
Printre maşinile de epocă sunt promovate ştiri false precum modificări “bombă” ale legislaţiei din domeniul rutier, mituri despre maşini sau fenomene închipuite care au şocat şoferii etc. Mulţi dintre voi urmăriţi pagina despre care scriem, pentru că acolo erau promovate autoturisme, tractoare şi camioane româneşti din alte vremuri sau poveşti ale celor care le restaurează. Şi nouă ne plac aceste autovehicule şi vi le prezentăm de fiecare dată când le fotografiem prin reprezentanţe, dar vă recomandăm să nu vă lăsaţi “seduşi” de poveşti imaginare şi dezinformări! Verificaţi, iar dacă tot nu aţi identificat adevărul, aveţi la dispoziţie multiple metode de a solicita informaţii de la autoritatea responsabilă din acel domeniu”, afirmă reprezentanţii RAR.
Instituția le reamintește utilizatorilor că informarea corectă este esențială nu doar pentru a combate panica, ci și pentru a contribui la siguranța rutieră. Cei care au dubii cu privire la autenticitatea unei informații sunt încurajați să consulte direct sursele oficiale sau să solicite lămuriri de la autoritățile competente.
Specialiştii RAR mai spun că le pasă de ceea ce se întâmplă în domeniul auto şi consideră că o informare corectă ajută la creşterea gradului de siguranţă în trafic pentru toată lumea.