Tatăl lui Vlad Pascu, tânărul care a provocat tragicul accident rutier din 2 Mai, soldat cu moartea a doi studenți, a declarat miercuri că fiul său trebuie să-și ispășească pedeapsa, dar a susținut că acesta nu era drogat în momentul producerii accidentului.
Sunt la procesul fiului meu. Este o etapă finală. M-am prezentat pentru că sufăr intens. În primul rând ca să permit familiilor copiilor decedați condoleanțe, înțeleg starea dânșilor, regret ceea ce a făcut fiul meu și nu am o măsură pe care s-o dau despre ceea ce s-a întâmplat. Sunt într-o postură în care sunt neputincios. Nu cer ca fiul meu să fie liber, trebuie să își ispășească pedeapsa”, a declarat Mihai Pascu pentru Libertatea.
Acesta a precizat că, potrivit analizelor, în cazul fiului său au fost descoperite doar „urme de metaboliți”, fără ca acest lucru să demonstreze că se afla sub influența drogurilor în momentul accidentului.
Dar asta nu înseamă că mediatizarea asta mare care s-a făcut pe acest caz, ținând cont că au fost 3.350 de morți în 2023 în urma accidentelor rutiere. Și încă un lucru: mai mult de 90% din cazuri sunt din cauza alcoolului, pedeapsă care este egală cu cea a consumului de substanțe. În cazul fiului meu, cea mai mare parte a substanțelor sunt doar urme de metaboliți”, a mai precizat Mihai Pascu.
Vlad Pascu, în vârstă de 21 de ani, a fost trimis în judecată în octombrie 2023 pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența substanțelor psihoactive. El a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Apel Constanța.
Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 19 august 2023, în jurul orei 5:25, pe DN 39, în apropierea localității 2 Mai. Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de pietoni, provocând moartea a doi tineri și rănirea altor trei persoane. Ulterior, Pascu a părăsit locul accidentului și a fost depistat de poliție în Vama Veche. Testele toxicologice au indicat prezența mai multor substanțe interzise, printre care cocaină, amfetamină și metamfetamină.
Cazul Vlad Pascu este primul în care s-a aplicat Legea Anastasia, care prevede pedeapsa cu închisoarea cu executare, fără excepții, pentru șoferii aflați sub influența alcoolului sau drogurilor care provoacă accidente mortale.