Ultimele stiri

Primul câine salvator montan din România se pregăteşte de pensionare. „Helios este disciplinat, curajos, calm şi devotat! Acţionează ca un militar mititel”

Primul câine salvator montan din România, Helios, de la Salvamont Argeş, se pregăteşte de pensionare după mai bine de 12 ani de serviciu în care a salvat victime dispărute, rătăcite sau surprinse de avalanşă.

Helios, un câine din rasa Border Collie, a participat la 26 de misiuni dificile de salvare. Urmaşii lui continuă munca alături de salvamontişti, iar el va contribui la antrenarea viitoarelor generaţii de câini salvatori.

Helios, cel care a pornit motoarele sistemului de intervenţie cu unităţi canine în Salvamont România, se pregăteşte de pensie”, au transmis, marţi, reprezentanţii Departamentukui pentru Situaţii de Urgenţă, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, primul serviciu care a folosit un câine în salvarea montană şi a iniţiat conceptul la nivel naţional a fost Salvamont Argeş, în 2013.

Este vorba despre Helios, un câine din rasa Border Collie. Acesta a ajuns în familia salvamontiştilor români, pe când avea doar şapte luni, donat de către asociaţia Pays de Savoie Solidaire către Consiliul Judeţean Argeş, după ce o delegaţie a salvamontiştilor argeşeni a participat, în Franţa, la cursuri de antrenament privind câinii de avalanșă. Astfel, în urmă cu 12 ani, Helios şi conductorul său Ion Sănduloiu – şeful Salvamont Argeş au constituit prima unitate canină din România”, au mai transmis oficialii DSU.

Aceştia precizează că, în prezent, ţara noastră are 31 de unităţi canine operaţionale, implicate în sute de acţiuni în sprijinul comunităţii.

Aceşti eroi certificaţi au un rol foarte important în operaţiunile de căutare şi salvare în zone în care s-au produs avalanşe, sunt persoane rătăcite/dispărute, ori care nu pot comunica locul în care se află. Cu mirosul fin şi o pregătire riguroasă, sunt parteneri de nădejde ai salvamontiştilor, în misiunile desfăşurate în condiţii meteorologice dificile, când fiecare secundă contează pentru viaţa şi sănătatea celor aflaţi în pericol”, au explicat oficialii DSU.

Conductorul salvatorului patruped, şeful Salvamont Argeş Ioan Sănduloiu, povesteşte că împreună cu Helios a construit totul.

Am exemplificat cu el, în toţi aceşti ani, modul de intervenţie şi comportamentul corect al conductorului împreună cu câinele, atât la avalanşă, cât şi în mediul natural. Este disciplinat, curajos, calm şi devotat! Acţionează ca un militar mititel. Acum, la 12 ani şi jumătate ai lui, mergem împreună mai departe, într-un ritm şi la distanţe adaptate capacităţii lui de efort”, spune Ion Sănduloiu, conductorul salvatorului patruped.

Ultima evaluare pentru menţinerea brevetului a susţinut-o la începutul anului curent, ceea ce îi permite să fie operaţional, până în 2026. Vârsta înaintată nu a constituit un impediment pentru patruped să impresioneze prin abilităţile sale excepţionale şi să treacă, cu brio, toate testele la care a fost supus, în aplauzele şi sub privirile admirative ale celor prezenţi.

În căutarea cu câini, de multe ori sunt mai importante indiciile şi informaţiile pe care ni le dau aceştia, decât găsirea propriu-zisă, care este condiţionată şi de repartizarea în sectorul de căutare în care este victima, pentru că în sectorul verificat cu câine, sigur nu mai este nevoie de căutare cu cordon uman”, explică şeful Salvamont Argeş, retrăind, cu nostalgie, câteva dintre cele 26 de misiuni de căutare-salvare în care a fost implicat Helios.

Potrivit datelor transmise de DSU, chiar dacă Helios se va retrage ”oficial” din serviciul comunităţii, rămâne aproape de salvamontişti şi, mai mult, continuă să fie un mentor pentru generaţiile mai tinere de câini de avalanşă. Cu atât mai mult cu cât, are deja foarte mulţi urmaşi în Salvamont România. Trei pui ai săi (brevetaţi) – Loca, Haruki şi Kamura continuă munca tatălui pentru siguranţa celor care iubesc muntele, iar din urmă, vin şi nepoţii – în special proaspăt brevetata Viper!

Munca remarcabilă a acestor patrupezi, alături de conductorii lor, dar şi a salvatorilor montani, în general, completează efortul integrat al efectivelor care intervin în situaţii de urgenţă, în coordonarea sau coordonarea operaţională a DSU. Ceea ce îi uneşte, indiferent de structura din care fac parte este scopul comun, acela de a salva vieţi”, au mai transmis oficialii DSU.

Lasati un comentariu

Alte articole

15 aug. 2024 4.22 pm

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut joi, cu ocazia manifestărilor de la Constanţa dedicate Zilei Marinei, o întrevedere cu amiralul Ercument Ratlioglu, comandatul Forţelor Navale din Turcia.…

24 mart. 2024 11.56 am

Autoritățile au emis în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj RO-Alert pentru avertizarea populației din nordul județului Tulcea cu privire la riscul de cădere a unor obiecte din spațiul…

28 mart. 2024 7.29 pm

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declaratiile acestuia contravin afirmatiilor facute de presedintele Autoritatii…

15 apr. 2025 3.39 pm

CFR Călători anunță că începând de miercuri, 16 aprilie , pe ruta București Nord – Constanța și retur va circula primul tren format integral din material rulant modernizat în cadrul proiectului…

19 sept. 2024 8.37 am

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Portugalia, unde s-a prelungit starea de alertă din cauza riscului major de producere a unor incendii de vegetaţie. Potrivit…

04 oct. 2024 12.29 pm

ANSVSA anunţă vineri că au fost stinse ultimele 17 focare de pesta rumegătoarelor mici din judeţul Tulcea şi că mai sunt active 7 focare, în Timiş, unde restricţiile sunt prelungite cu 30 de…