Ultimele stiri

Specialiştii au încheiat campania de repopulare cu șalău a Complexului lagunar Razim-Sinoe. Peste o mie de cuiburi cu câte 30.000 de icre embrionate au fost lansate la apă

Specialiştii de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) anunţă că au încheiat campania de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău. În cadrul a şase acţiuni, peste o mie de cuiburi cu câte 30.000 de icre embrionate au fost lansate la apă. Acestea ajung la maturitate în trei ani, fiind o modalitate eficientă de menţinere a speciei.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat și în acest an o nouă serie de acțiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de șalău (S𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑙𝑢𝑐𝑖𝑜𝑝𝑒𝑟𝑐𝑎), în cadrul cărora au fost lansate peste 1000 de cuiburi. Conform tehnologiei brevetate, fiecare cuib are 30.000 de icre embrionate, care ajung la maturitate în circa 3 ani și la o greutate de 1,5 -2 kg”, transmite ARBDD.

Reprezentanţi ai ARBDD împreună cu specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au participat la şase acţiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău desfăşurate şi în acest an la Baza de Cercetare de la Enisala.

”Procesul de reproducere natural dirijată realizat în perioada martie-aprilie 2025 este parte a contractului pentru Refacerea stocurilor de şalău din Complexul natural Razim-Sinoie, încheiat între ARBDD şi INCDDD. Lansarea celor peste 1.000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanţată de ARBDD din venituri proprii constituite din sumele aferente permiselor de acces în RBDD”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, şalăul este printre singurele specii care îşi păzesc ponta de răpitori, iar cu aripile înotătoare se asigură că nămolul şi impurităţile nu afectează cuibul.

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de şalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susţinere a acestei specii.

Lasati un comentariu

Alte articole

06 dec. 2022 5.52 pm

  Bogdan Bola, deputat și președintele partidului Forța Dreptei, filiala Constanța dar și Remus Negoi, senator din partea USR Constanța, au pornit o serie de inițiative pentru miile de români…

05 iul. 2021 11.33 am

  Un protest al angajaţilor Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a avut loc luni dimineaţa în faţa sediului instituţiei, oamenii fiind nemulţumiţi după anunţul…

02 nov. 2024 5.48 pm

O delegație condusă de François Cuillandre, primarul orașului Brest din Franța, a vizitat municipiul Constanța în perioada 30 octombrie-2 noiembrie 2024, cu scopul de a celebra cei 31 de ani de…

10 oct. 2023 10.45 am

În vederea executării lucrărilor de racordare a rețelei nou executate la sistemul centralizat de alimentare cu apă de pe strada Sălciilor din localitatea Poarta Albă, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea…

02 apr. 2025 1.21 pm

Vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cu o echipă de scafandri împotriva dispozitivelor explozive (EOD) la bord, a plecat miercuri, 2 aprilie, din portul militar Constanța, pentru…

16 apr. 2024 1.51 pm

Primăria municipiului Constanța a transmis marți, 16 aprilie, că din această noapte, încep lucrările de recondiționare a carosabilului pe bulevardul Mamaia, tronsonul cuprins între strada Ion…