Ungaria a anunțat oficial joi că se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI), în prima zi a vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la Budapesta. Decizia a fost comunicată de Gergely Gulyas, șeful cabinetului premierului Viktor Orbán, printr-un mesaj postat pe Facebook.
Ungaria părăsește CPI. Guvernul va lansa procedura retragerii, în acord cu cadrul internațional legal”, a transmis Gulyas.
Retragerea Ungariei din CPI vine la scurt timp după ce administrația americană condusă de Donald Trump a impus sancțiuni împotriva acestei instituții, pe care o consideră „părtinitoare din punct de vedere politic”. De asemenea, Budapesta a criticat în repetate rânduri Curtea, în special după ce aceasta a emis, în noiembrie, un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Curtea Penală Internațională nu a oferit un comentariu oficial cu privire la anunțul Ungariei. Potrivit reglementărilor internaționale, retragerea unui stat din CPI intră în vigoare abia la un an după ce notificarea oficială este depusă la Secretariatul General al ONU.
Decizia Ungariei de a părăsi CPI coincide cu vizita lui Benjamin Netanyahu la Budapesta, unde a fost primit joi dimineață cu onoruri militare. Ungaria și-a exprimat sprijinul pentru Israel imediat după ce CPI a emis mandatul de arestare pe numele premierului israelian, catalogând hotărârea drept „rușinoasă”.
Într-un gest de solidaritate cu Netanyahu, guvernul lui Viktor Orbán a organizat rapid această vizită, consolidând astfel relațiile dintre Budapesta și Tel Aviv.
Retragerea din CPI – un fenomen rar
Până acum, doar două țări s-au retras oficial din CPI: Burundi și Filipine. Ungaria devine astfel al treilea stat care renunță la jurisdicția Curții, deși a semnat Statutul de la Roma în 1999 și l-a ratificat în 2001.
CPI, înființată în 2002, are rolul de a investiga și judeca crime de război, crime împotriva umanității și genocid. În prezent, Curtea are 125 de state membre. În ultimii ani, CPI a emis mai multe mandate de arestare, inclusiv pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina.