Taxa de 200 de lei impusă proprietarilor de autoturisme din Constanța pentru utilizarea domeniului public a fost recent subiectul mai multor dispute. A fost atacată în Instanță de un grup de cinci avocați, iar apoi s-a aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local, unde consilierii au decis că va rămâne în vigoare. Însă, astăzi, 31 martie, Tribunalul Constanța a decis anularea acestei taxe. Decizia nu este definitivă.
Pentru a opri aplicarea acestei taxe, avocații au deschis o acțiune în instanță pe 17 decembrie 2024, solicitând anularea prevederilor HCL 412/2024. Procesul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța, iar primul termen pe fond a fost stabilit pentru 7 martie 2025.
În paralel, avocații au încercat și suspendarea temporară a taxei, până la o decizie definitivă privind anularea sa. Astfel, pe 28 ianuarie 2025, aceștia au depus o cerere separată de suspendare a aplicării HCL 412/2024. Argumentul principal a fost acela că cetățenii nu ar trebui să fie obligați să achite această sumă până când instanța se pronunță definitiv asupra legalității taxei.
Cu toate acestea, pe 27 februarie 2025, Tribunalul Constanța a respins cererea de suspendare, menținând în vigoare obligația de plată a taxei. Avocații au anunțat că vor ataca decizia cu recurs, continuând lupta în instanță. Următorul termen este stabilit pe 24 martie, după ce, în data de 7 martie, Tribunalul Constanța a amânat luarea unei decizii în procesul privind anularea taxei de ocupare a domeniului public.
Avocații contestatari susțin că această taxă este, de fapt, un impozit mascat pe autoturismele particulare, instituit fără a respecta prevederile Codului fiscal. Potrivit acestora, Consiliul Local a interpretat abuziv legislația pentru a impune o obligație de plată suplimentară, fără a asigura un cadru clar și echitabil pentru cetățeni.
De cealaltă parte, Primăria Constanța s-a apărat în instanţă invocând că nu este vorba despre un „impozit mascat”, ci de o necesitate impusă din cauza numărului mare de autovehicule staționate pe drumurile publice și private din municipiul Constanta, în alte locuri decât parcările special amenajate. Vergil Chițac crede că taxa impusă de el va descuraja oamenii să-și cumpere un autoturism dacă nu dețin un loc de parcare și astfel vor utiliza îndeosebi mijloacele de transport alternative.
Astfel că, cei cinci avocați au inițiat o petiție intitulată „Abrogați taxa discriminatorie de 200 de lei și clarificați obligațiile fiscale ale constănțenilor!”, pe care au semnat-o peste 10.000 de constănțeni. Ulterior, Consiliul Local Constanța a fost convocat în ședință după ce consilierii locali USR, Florin Cocargeanu, Cătălin Iacob, Edward Nedelcu, alături de consilierul independent Felicia Ovanesian, au depus un proiect privind abrogarea taxei în valoare de 200 de lei. Totuși, deși constănțenii au sperat la un rezultat favorabil, proiectul de hotărâre a primit 12 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 7 abțineri: 7, Doamne, şi toţi 7! Au votat cam pe la spate – o tâmpită neutralitate! Doar 2 voturi au lipsit pentru a scăpa constănţenii de taxa de 200 de lei a administraţiei Chiţac
Vocea constăneților, auzită de Tribunalul Constanța
Judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea celor cinci avocați din Baroul Constanța de anulare parțială a Hotărârii Consiliului Local nr. 412/2024. Mai mult, Tribunalul a admis și cererea de intervenție accesorie formulată de consilierul local Felicia Ovanesian, în sprijinul reclamanților.
Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Admite acţiunea.
Admite cererea de intervenţie accesorie în sprijinul reclamanţilor formulată de intervenienta Ovanesian Felicia Nadina.
Anulează Capitolul I din Anexa nr. 6 la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 412/30.09.2024.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa.
Pronunţată astăzi, 31.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în minuta instanței.
Avocatul Emil Tatu, unul dintre inițiatori, a subliniat pe pagina sa de Facebook că decizia nu este definitivă și nu suspentă hotărârea de Consiliu Local. Pentru suspendare, urmează termen pentru recurs la Curtea de Apel.
VICTORIE ÎN INSTANȚĂ! Tribunalul Constanța a anulat taxa de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public!
Astăzi, 31 martie, Tribunalul Constanța a admis acțiunea privind anularea controversatei taxe de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public, impusă abuziv de administrația locală. Hotărârea instanței confirmă că dreptatea nu e doar o vorbă goală, ci poate fi câștigată atunci când cetățenii decid să spună „NU” abuzurilor!
O palmă grea pentru Primărie și o lecție clară: spațiul public este al oamenilor, nu sursă de bani pentru administrația Chițac & Co.!
Decizia nu este definitiva si nu suspenda hotărârea de Consiliu Local. Pentru suspendare, urmează termen pentru recurs la Curtea de Apel”, a scris Emil Tatu pe pagina sa de Facebook.