Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat, joi, după Reuniunea pentru Pace şi Securitate de la Paris, că va fi format un grup de lucru pentru monitorizarea acordului de 30 de zile de încetare a focului la Marea Neagră, iar România va participa activ la acest proces. De asemenea, ţara noastră va continua sprijinul pentru Ucraina şi va contribui la întărirea Flancului Estic.
Reuniunea, convocată pentru a consolida pacea în Ucraina şi Europa, a reunit reprezentanţi din 31 de state, Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană. În cadrul discuţiilor, Bolojan a subliniat că unul dintre principalele subiecte a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră.
Țările prezente salută acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost dispusă să extindă acordul nu doar la navigaţie, ci şi la zonele terestre şi aeriene. Din păcate, Rusia nu a acceptat aceste condiţii, demonstrând că nu toată lumea îşi doreşte cu adevărat pacea”, a declarat Bolojan.
Bolojan a anunţat că va fi creat un grup de lucru pentru monitorizarea respectării armistiţiului, iar România va juca un rol esenţial în acest proces.
Marea Neagră este o zonă strategică pentru România. Avem investiţii majore, o mare parte din exporturile noastre depind de această regiune, iar portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră. Vom contribui cu infrastructura pe care o deţinem, inclusiv radare, drone, Poliţia Aeriană şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pentru deminare, astfel încât acest acord să fie respectat”, a explicat preşedintele interimar.
Bolojan a subliniat că menţinerea unei zone sigure la Marea Neagră este esenţială pentru securitatea şi dezvoltarea economică a regiunii.

O zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este esenţială pentru comerţ şi dezvoltare. România are un interes strategic în sprijinirea Ucrainei, deoarece un eşec al acesteia ar putea duce la complicaţii majore şi la avansarea conflictului spre vest, ceea ce nici Europa, nici România nu îşi doresc”, a precizat Bolojan.
El a adăugat că ajutoarele stabilite în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută vor fi acordate în continuare, iar România va colabora cu partenerii săi pentru consolidarea Flancului Estic.