Comisarii din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța au controlat joi, 27 martie, Grădinița nr. 53 din Constanța, în urma sesizării primite de la un părinte.
Am aflat cu această ocazie că lucrările cu care se laudă primarul ar fi trebuit să înceapă în urmă cu aproape 10 zile, dar nu s-au putut aduna sau concentra pentru a face acest lucru. Curtea grădiniței, încăperile acesteia și lucruri care nu apar în contractul de finanțare reprezintă, ne spun părinții, o cursă cu obstacole pentru copii, ce-i transformă în adevărați luptători de comando. Ce este și mai trist este că o altă informație primită se confirmă: se fură ca-n codru din meniurile micuților”, a declarat Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorilor Constanța.
Acesta a lansat critici dure la adresa autorităților locale:
În timp ce Primăria pune luminițe de un milion și jumătate de euro pe stâlpi, ani de zile copiii au așteptat, ca în Fetița cu chibrituri, ca cineva să renoveze unitatea de învățământ. Povestea aceasta cu «așteptăm fondurile europene să renovăm» un obiectiv de anvergura acestuia, timp în care generații întregi de copii sunt expuse unor pericole mari, ar trebui să dea de gândit părinților care se fac că nu văd, profesorilor care închid ochii, inspectorilor și, bineînțeles, funcționarilor din Primărie.
Anvelope cu cuie aparente lăsate în curte, unde copiii se joacă cu ele, bucăți din parchetul de lemn insalubru, băi degradate – probabil își așteaptă rândul într-un șir de incompetență crasă. Ce, Doamne iartă-mă, culoare politică sau ce doctrină dă dreptul unora să trateze lucrurile în felul în care îl vedeți? Funcționari piloși, bine susținuți, administrează aceste inepuizabile surse de combinații și șpăgi”, a mai spus Horia Constantinescu.
Totodată, acesta a evidențiat și problemele legate de hrana oferită copiilor:
Meniuri făcute pe genunchi, produse furate și ascunse într-o țară europeană a anului 2025. Auzind că am ajuns pe acolo, și-au adus aminte că trebuia de mult renovată grădinița. Și de frică că eu o să vă transmit datele, au trimis ei comunicatul, uitând să vă spună și care este realitatea”” a adăugat șeful Protecției Consumatorilor.
Nereguli grave constatate în timpul controlului
– Diferențe în gramajul porțiilor de mâncare servite copiilor
Blocul alimentar:
- Se utilizează tăvi din plastic neadecvate pentru prestarea de servicii;
- Tigăi cu grad mare de arsură;
- Vase din email;
- Suporturi de chiuvete ruginite la bază;
- Tavan cu exfolieri de lavabil;
- Calorifere neigienizate, cu pete de rugină și vopsea exfoliată.
Grupuri sanitare:
- Tavan cu infiltrații;
- Plăci de faianță desprinse;
- Paviment cu gresie spartă;
- Robineți deteriorați/nefuncționali;
- Rețeaua sanitară veche/deteriorată, cu pete de rugină;
- Iminență de inundare a clădirii în orice moment;
- Lipsa capacelor de WC;
- Vase de WC sparte/ciobite;
- Pereți despărțitori la toalete din PVC foarte vechi, susținuți de structuri ruginite.
Spații de dormit
- Parchet din lemn deteriorat;
- Infiltrații de apă și exfolieri de zugrăveală lângă calorifere;
- Calorifere cu vopsea exfoliată și neigienizate;
- Glafuri sparte/crăpate;
- Saltele subdimensionate;
- Plinte și praguri deteriorate;
- Calorifere defecte;
- Mobilier deteriorat;
- Uși vechi, tocite, murdare, cu grad de uzură ridicat;
- Ferestre neetanșe.