Ultimele stiri

Zi de mare sărbătoare, Constanța Tv scoasă la plimbare! Pe lângă Cazino. Administrația invită pe cine poate, domnule Chițac, asta e neutralitate?

Astăzi, în interiorul Cazinoului din Constanța a fost un spectacol deosebit. Și nu vorbim despre ceremonia de predare a bijuteriei arhitecturale de la Compania Națională de Investiții către Primăria Constanța, ci despre o adevărată defilare a politicienilor, în ton cu arhitectura Art Nouveau – eleganți, zâmbitori și, bineînțeles, gata să-și asume meritele.

Un moment atât de grandios, care trebuia să fie bucuria constănțenilor, a fost un prilej perfect pentru politicienii PSD și PNL să își etaleze costumele bine croite și să-și exerseze discursurile pline de emoție controlată.

Când politica întâlnește arhitectura

S-au perindat pe rând la microfon primul ministru Marcel Ciolacu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila și primarul Constanței, Vergil Chițac și au plictisit audiența cu discursuri care, de fapt, nu subliniau importanța evenimentului, ci mai degrabă, această reușită care s-a materializat chiar în timpul mandatelor lor.

Astăzi, Constanța își recuperează un simbol! După ani de așteptare, această clădire impresionantă își recapătă locul meritat în patrimoniul local. Este un exemplu de colaborare între administrațiile locale și centrale pentru binele comunității”, a spus Ciolacu.

Un discurs emoționant, dar care a evitat subtil menționarea deceniilor în care acest „simbol” a fost lăsat în paragină, în timp ce aceleași administrații, cu aceleași partide la conducere, nu au reușit decât să mute hârtii dintr-un sertar în altul. Dar ce mai contează? Important e că hârtiile au fost astăzi semnate, blitzurile au strălucit, iar politicienii au ieșit bine în poze.

O paradă politică de zile mari

De la eveniment, pe lângă numele grele din politică, nu au lipsit și politicienii locali care s-au perindat prin interiorul Cazinoului și care stăteau ca niște stânjenei bine udați, gata să înflorească în lumina reflectoarelor. Au fost prezenți Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, prefectul Constanței Adrian Picoiu, fostul prefect Silviu Coșa, viceprimarul Costin Răsăuțeanu, consilierii locali ai Constanței, dar și foști și actuali parlamentari de Constanța.

Într-un fel, ceremonia de predare a fost mai puțin despre Cazino și mai mult despre cine apucă să spună primul „noi am făcut asta!”. Fiecare lider local sau național a găsit un mod elegant de a-și revendica o fărâmă de merit, deși realitatea este că, fără presiunea publică, Cazinoul ar fi rămas probabil încă mulți ani în ruină, un simbol trist al indolenței administrative.

Invitațiile s-au pierdut pe drum

La eveniment au fost prezenți și jurnaliști locali, însă, la jurnaliștii Constanța TV nu a ajuns această invitație și bănuim că administrația locală a uitat mail-ul redacției noastre. Astfel că, pentru cei care se ocupă de relația cu presă, reamintim adresa noastră de e-mail office@constantatv.ro, în cazul in care domniile lor vor să ne mai trimită invitație la vreun eveniment viitor. Totuși, pe data de 21 mai, la inaugurarea Cazinoului, vom merge și noi ca simpli vizitatori și susținători ai bijuteriilor constănțene.

De-a lungul timpului, Constanța TV a mediatizat clădirile emblemă ale Constanței și chiar, după luni de muncă, a reușit prin intermediul filmului documentar „Cazinoul – Martorul tăcut al istoriei” să aducă în fața publcului istoria reală a Cazinoului, cu imagini de arhivă, mărturii și detalii puțin cunoscute. Interesant este că, filmul a atras atenția Primăriei Constanța și a fost cerut prin intermediul OMD Mamaia Constanța, cu intenția de a fi folosit pentru promovarea orașului și a bijuteriei arhitecturale a Constanței.

Am muncit luni de zile pentru a aduce în fața publicului istoria reală a Cazinoului, cu imagini de arhivă, mărturii și detalii puțin cunoscute. Am spus povestea acestui loc așa cum merită. Și totuși, când a venit momentul oficial, noi am fost ignorați. Oare de ce? De ce cei care au documentat istoria Cazinoului nu au fost considerați demni să fie prezenți la acest eveniment?”, a declarat Constantin Țițineanu.

Dacă încă nu ai văzut documentarul „Cazinoul – Martorul tăcut al istoriei”, îl poți urmări aici:

Totuși, înțelegem greșelile umane, nu punem la suflet astfel de întâmplări și refuzăm să ne lăsăm mânați de un „război” politic pe care administrația locală crede că îl ducem cu domniile lor. Constanța TV va continua să prezinte constănțenilor bijuteriile arhitecturale de care dispune orașul nostru, indiferent de culoarea politică a celui care le inaugurează.

Dar să nu stricăm momentul! Să ne bucurăm de faptul că, după un lung periplu între promisiuni și amânări, între „se va face” și „mai așteptăm puțin”, Constanța are, în sfârșit, un Cazino restaurat. Și, mai presus de toate, să ne bucurăm de faptul că politicienii au avut ocazia să se perinde prin interior, gata să zâmbească frumos în fața fiecărui aparat foto din fața lor. Cazinoul e al Constanței, politicienii sunt ai pozelor de campanie.

Bijuteria restaurată a Constanței

După ani de așteptare și un amplu proces de restaurare, Cazinoul din Constanța își redeschide porțile. Astăzi, 26 martie, monumentul a fost predat Primăriei Constanța. Evenimentul a marcat încheierea unui proiect de reabilitare început în ianuarie 2020 și finanțat de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI). Lucrările au vizat refacerea detaliilor arhitecturale în stil Art Nouveau, restaurarea elementelor decorative originale și consolidarea structurii, astfel încât monumentul să își recapete splendoarea de altădată.

Cazinoul din Constanța, inaugurat inițial în 1910, a fost de-a lungul timpului un punct de atracție pentru elitele europene și un reper al Belle Époque. După decenii de degradare, monumentul istoric revine acum la viață, devenind din nou un centru de cultură și artă.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 iul. 2024 6.36 pm

Primăria municipiului Constanța a transmis marți, 2 iulie, că restricțiile de circulație insituite cu ocazia desfășurării festivalului Neversea nu afectează constănțenii care locuiesc sau…

22 ian. 2024 10.33 am

Marți, 23 ianuarie, echipele RAJA execută lucrări de „Realizare cămine și instalație mecano hidraulică pentru modernizare și sectorizare pe rețele de distribuție apă – LOT 1, LOT 2, LOT…

05 nov. 2023 3.57 pm

Paralizia consumului înseamnă moartea economiei. Recentele măsuri fiscale, adoptate zilele trecute de guvern, într-un climat de miopie analitică, după un travaliu de negocieri de circa trei luni,…

23 ian. 2025 4.01 pm

La Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) au fost instalate dispozitive de ghidare și semnalizare interconectate, cu scopul de a facilita orientarea persoanelor cu dizabilități vizuale și auditive…

16 apr. 2024 11.43 am

Orașul Constanța împreună cu Stațiunea Mamaia și Cazinoul Constanța au fost recunoscute ca puncte de reper în turismul românesc, calificându-se la prestigioasa competiție națională, Destinația…

15 feb. 2025 12.45 pm

Cod galben de vreme severă la Constanța! Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă de mâine, 16 februarie, ora 08:00, până pe 17 februarie, ora 20:00. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea…