Rusia şi Statele Unite au finalizat luni, după 12 ore de negocieri cu uşile închise în Arabia Saudită, discuţiile pentru instaurarea unui armistiţiu parţial în Ucraina, la peste trei ani de la declanşarea invaziei ruse. Discuţiile, considerate dificile de Moscova, s-au desfăşurat la Riad, iar rezultatele acestora urmează să fie prezentate într-un comunicat comun emis marţi de Casa Albă şi Kremlin.
Casa Albă şi Kremlinul urmează să publice marţi un comunicat comun în care să prezinte un rezumat al negocierilor, catalogate din capul locului drept „dificile” de către Moscova, anunţă agenţiile ruse de presă.
Preşedintele american Donald Trump, cunoscut pentru relaţia sa controversată cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost principalul promotor al acestor negocieri, dorind să pună capăt ostilităţilor. Delegaţiile celor două state s-au reunit la un palat din Riad, la o zi după ce reprezentanţii SUA s-au întâlnit cu cei ai Ucrainei. Kievul a transmis că aşteaptă rezultatele reuniunii americano-ruse înainte de a lua o decizie privind continuarea negocierilor.
Posibil armistiţiu la Marea Neagră
Unul dintre principalele subiecte de pe agenda discuţiilor a fost reactivarea Acordului Cerealelor, care a permis Ucrainei să exporte grâu şi alte produse agricole vitale în perioada iulie 2022 – iulie 2023. Rusia s-a retras din acord, acuzând Occidentul de nerespectarea promisiunilor privind relaxarea sancţiunilor impuse exporturilor sale agricole.

Aceasta era propunerea preşedintelui Trump, iar preşedinele Putin a acceptat-o. Delegaţia noastră a mers la Riad cu acest mandat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Totuşi, oficialul rus a evitat să menţioneze dacă Rusia se angajează să oprească complet ostilităţile.
Ucraina a declarat că este pregătită să accepte un armistiţiu „global” şi fără condiţii, în timp ce Moscova pare să tragă de timp, încercând să obţină mai multe avantaje tactice. Kremlinul a confirmat doar un posibil acord cu SUA privind un moratoriu al bombardamentelor asupra infrastructurii energetice ucrainene, dar nu s-a angajat la o oprire totală a luptelor.
Atacuri continue în Ucraina
Chiar şi în contextul negocierilor, confruntările au continuat. În noaptea de duminică spre luni, Kievul, Harkovul şi Zaporojie au fost lovite de atacuri ruseşti, soldate cu mai mulţi răniţi. La Sumâ, un bombardament rusesc a rănit 65 de persoane, inclusiv 14 copii. Totodată, infrastructura feroviară a Ucrainei a fost vizată de un atac cibernetic masiv.
Ministerul rus al Apărării a raportat, la rândul său, interceptarea unei drone ucrainene în apropierea unei staţii de pompare a petrolului din regiunea Krasnodar, acuzând Kievul de intensificarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ruse.
Perspective pentru pace
Donald Trump, revenit la Casa Albă în ianuarie, a schimbat abordarea SUA faţă de Rusia, reluând contactul direct cu Vladimir Putin şi distanţându-se de poziţia anterioară a Occidentului. Relaţiile tensionate dintre Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au complicat suplimentar procesul de negociere.
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a declarat totuşi optimist, estimând că negocierile vor duce la „progrese reale”, mai ales în ceea ce priveşte un armistiţiu naval în Marea Neagră. „De acolo, drumul spre un armistiţiu total va veni natural”, a declarat oficialul american.