Curtea Constituțională a României (CCR) intenționa să cumpere medicamente pentru actualii și foștii judecători folosind bani alocați instituției prin bugetul de stat adoptat de Guvern, acuză deputatul USR Claudiu Năsui. Propunerea a fost descoperită în timpul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanțe și a fost întâmpinată cu critici vehemente, în special din partea opoziției.
Informația a fost adusă în atenția publicului de către deputatul USR Claudiu Năsui, care a subliniat că în bugetul anului precedent această categorie de cheltuieli nu exista.
Am pus o întrebare simplă pentru Curtea Constituțională: ce fel de cheltuieli de asistență socială au de aproape 1 milion de lei? Răspunsul a venit senin, că vor să cumpere medicamentele pentru actualii și foștii judecători CCR și angajații CCR. Nu de alta, dar s-au tot scumpit medicamentele. Fix asta ne-au spus”, a scris, marți, pe Facebook, Claudiu Năsui.
El spune că prețurile au crescut pentru toți românii și, astfel, „avem nevoie de soluții pentru toți românii, nu doar pentru specialii conectați politic”.
Ca urmare a întrebărilor mele, s-au convins și ceilalți colegi de comisie că este de porc ce face CCR. Și au fost de acord să elimine acea sumă din buget. La cum funcționează CCR ar trebui să dispară, nu să primească bani de medicamente”, a spus Claudiu Năsui.
Acesta l-a întrebat marți pe reprezentantul CCR prezent în comisiile de buget din Parlament pentru ce vor fi folosiți cei 700.000 de lei, precizând că anul trecut nu a existat o asemenea linie de finanțare.
Reprezentatul CCR a răspuns spunând că banii vor fi folosiți pentru medicamentele angajaților și foștilor judecători CCR, motivând creșterea prețurilor. Replica lui Năsui a fost scurtă: „Wow!”
Solicitarea, respinsă de comisiile de buget-finanțe
În urma dezbaterilor, parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanțe au decis să elimine această alocare din bugetul CCR pentru anul 2025. Amendamentul care respinge suma de 700.000 de lei a fost votat cu o majoritate covârșitoare.
Este o victorie a bunului simț. Statul nu poate continua să finanțeze privilegii pentru o elită, în timp ce cetățenii de rând se luptă să își permită tratamentele necesare”, a concluzionat Claudiu Năsui.