Ultimele stiri

Primul proiect de infrastructură pan-europeană va aduce mult mai mulți turiști în Delta Dunării

Sursa foto: Eye Ubiquitous / Profimedia

 

La Biblioteca Academiei Române din București a fost lansat de curând proiectul DANUBIUS-RO, care are ca scop dezvoltarea unui Hub de cercetare și inovație în Delta Dunării și a Supersitului Delta Dunării urmărind dezvoltarea unei infrastructuri care să contribuie la impulsionarea progresului tehnologic, la dezvoltarea cercetării și colaborării în ecosistemele fluviu-mare. Denumirea proiectului este ”Centru Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări DANUBIUS-RO”.

DANUBIUS-RO face parte din proiectul DANUBIUS-RI ”primul proiect de infrastructură pan-europeană care aduce împreună specialiști din toate domeniile relevante studierii mediilor dulcicole cu cei din domeniul marin. Proiectul este astfel și primul care acordă atenție deosebită proceselor din mediile de tranziție(delte și estuare). Atât prin structura sa cât și prin logica de funcționare, DANUBIUS-RI va sprijini activități de cercetare interdisciplinară care vor urmări fenomene din continuumul fluviu-mare într-un mod secvențial care va încuraja interdisciplinaritatea (de la observații, măsurători de teren, la analize, modelări și integrarea aspectelor naturale cu cele sociale și economice pentru realizarea planurilor de guvernanță). Prin aceste aspecte proiectul este unic atât în Europa cât și în lume.” conform site-ului intranet.geoecomar.ro. Este un proiect nou admis pe lista infrastructurilor pan-europene ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures).

Autoritățile locale, prin vocea vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, Iancu Naciadis, prezent la lansarea proiectului, și-au exprimat sprijinul pentru acest proiect ”Împreună, cu implicarea tuturor actorilor relevanți, vom reuși să transformăm acest proiect într-un succes real și durabil pentru Tulcea și întreaga regiune a Dunării”.

Proiectul este finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PCIDIF) cu o valoare de 128 milioane euro. Durata de implementare este de 60 de luni.

Mai concret în localitatea Murighiol se va construi un hub internațional de cercetare integrată, unicat pentru toată Europa, care va cuprinde: 17 laboratoare științifice pentru geoștiințe, științe ale vieții și cercetarea sistemelor acvatice, 16 puncte de observare care vor colecta și procesa volumul mare de date prin tehnologia BIG-DATE, 8 stații de teren. Și Inteligența Artificială (IA) va fi folosită pentru interpretarea volumului mare de date extrase. În cadrul acestui hub vor lucra peste 300 de cercetători români și străini.

Folosirea tehnicii ”BIG-DATE” va facilita analiza unui volum mare de date despre ecosistemul deltei, permițând extragerea unor concluzii care pot fi surprinzătoare. ”Să lăsăm datele să vorbească” ne spun autorii cărții ”BIG-DATE- o revoluție care va transforma felul în care trăim, muncim, și gândim” (Editura ACT și Politon, București, 2018). Să lăsăm datele să vorbească despre ”Delta Dunării” și despre mediul de tranziție, prin deltă, de la fluviu la mare, este mesajul acestui proiect.

Citeste si ”Guvernul este incapabil să indexeze pensiile cu o medie între 153-660 lei, dar este în stare să plătească indemnizaţii, pentru membrii CA din companiile de stat, sume mari, fără nicio urmă de ridicol: CFR SA 24.393 lei, Compania Naţională de Drumuri 27.000 lei. Sau când statul, având bugetul făcut franjuri, se împrumută cu dobânzi de 8%, dar nu renunţă la plata sinecurilor”

Supersite-ul ”Delta Dunării” va avea în componență șase stații de cercetare în teren care va primi informații de la un număr de 52 de puncte de observație (PO) distribuite în ”Delta Dunării” și în zona costieră a Mării Negre, ”udată” de Dunăre.

Participanții instituționali la acest proiect sunt: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar din Constanța, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare ”Delta Dunării” (INCDDD) din Tulcea, Institutul de Geodinamică din București.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt părțile semnatare și coordonatoare ale contractului de finanțare.

Ce efecte va avea acest proiect? În primul rând va avea un impact asupra dezvoltării economice a Deltei Dunării, se va înregistra un plus de cunoaștere despre întreg ecosistemul deltaic. Datele extrase din aceste cercetări vor putea fi diseminate în toată Europa pentru a fi folosite de entitățile interesate. Este o carte de vizită de mare valoare pentru cercetătorii implicați în acest proiect condus de țara noastră. Delta Dunării va deveni mai atractivă pentru turiști, mai frecventabilă. Organizația de Management al Destinației poate contribui la diseminarea informațiilor despre acest proiect. Adresabilitatea depășește granițele țării, și chiar ale Europei, vizează beneficii pentru întreaga comunitate internațională.

Articol publicat iniţial pe Republica.ro

 

Lasati un comentariu

Alte articole

28 sept. 2023 9.55 am

Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș anunță o reușită, în premieră pentru România: o adolescentă de 17 ani trăiește datorită unei inimi artificiale.…

26 oct. 2024 10.59 am

În această noapte, în România trecem la ora de iarnă 2024. Noaptea este mai lungă pentru că ceasurile se dau înapoi cu oră. Astfel, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. În noaptea de 26 spre…

27 iul. 2024 7.42 pm

Perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs s-a calificat, sâmbătă, în sferturile de finală ale probei de dublu mixt din cadrul turneului olimpic de tenis de masă de la Paris. Cei doi români au învins…

28 apr. 2024 9.57 pm

  Motto: „Vreau ca fiecare țăran francez să aibă o găină în oală”(Henric al IV lea, apud ”Noi suntem români”, autor Radu Paraschivescu, Editura Humanitas, București, 2022, p.271)…

04 mart. 2022 8.30 pm

  Vineri s-au disputat primele două meciuri din cadrul întâlnirii dintre Spania și România, care contează pentru calificarea la turneul final de Cupă Davis din luna noiembrie a acestui an.…

14 aug. 2022 9.18 am

David Popovici, tânărul de numai 17 ani din România, a reușit să câștige medalia de aur la proba de 100 m, la Campionatul European de natație pentru seniori desfășurat la Roma. Rezultatul lui…