Ultimele stiri

Clarificări de la Ministerul Educației privind examenul de Bacalaureat susținut de elevii care vor studia după noile planuri-cadru

Sursă foto: alba24.ro

Elevii de liceu care vor susține examenul de Bacalaureat conform viitoarelor planuri-cadru vor avea de trecut, în mod obligatoriu, probe la Limba și literatura română, competențele de limbă modernă și competențele digitale. Aceste modificări fac parte din propunerile actuale ale Ministerului Educației, conform declarațiilor oficialilor.

Gabriel Vrînceanu, șeful Serviciului Dezvoltare Curriculum din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a explicat în cadrul unui webinar că examenul de Bacalaureat va include probe obligatorii la Limba și literatura română pentru toți elevii, indiferent de profilul urmat. Totuși, programul de studiu va avea particularități în funcție de specializare, cu abordări diferite pentru elevii de la Filologie și pentru cei care învață în limbile minorităților naționale.

Atunci când vorbim de susţinerea în cadrul probelor de Bacalaureat a unor discipline clasice, de cultură generală, vorbim, în general, doar de câteva obligatorii, adică Limba şi literatura română este probă obligatorie pentru toţi elevii, chiar dacă nu toţi vor avea aceeaşi programă de liceu, pentru că vor exista, cel puţin pentru Filologie şi pentru elevii de la învăţământul în limba minorităţilor naţionale, abordări diferite, mai avem clar competenţele de limbă modernă 1 şi 2 şi competenţele digitale, acestea sunt probe obligatorii în viitorul examen de Bacalaureat pentru toţi elevii. Toate celelalte discipline, cel puţin cele existente în trunchiul comun, sunt în continuare corespondente cu probe ale examenului de Bacalaureat, dar nu mai există altă disciplină care să fie obligatorie tuturor elevilor absolvenţi de liceu”, a explicat Gabriel Vrînceanu.

O schimbare importantă vizează proba la limbile moderne, unde elevii vor trebui să susțină examen atât la limba modernă I, cât și la limba modernă II. Nivelul de certificare va fi diferit în funcție de profilul urmat, iar structura trunchiului comun va reflecta această diferențiere.

De asemenea, elevii vor putea opta pentru o probă suplimentară, numită „proba F”, care poate fi la Matematică, Fizică (pentru profil real) sau la Istorie, Geografie (pentru profil uman și socio-uman).

Trebuie să avem în vedere că promovarea acestei probe este de tipul admis/respins, deci nu este cu notă. Nu înseamnă că este de valoare mai mică, dar are o economie separată în bugetul întregului examen”, a adăugat Vrînceanu.

Lasati un comentariu

Alte articole

06 dec. 2024 1.08 pm

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali solicită demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, după ce au apărut imagini cu acesta la o petrecere…

12 oct. 2024 4.16 pm

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cere suplimentarea bugetului cu 137,84 milioane lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului,…

20 nov. 2024 7.12 pm

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, la nivelul întregii țări, în perioada 16 – 27 septembrie, o serie de acţiuni de control pentru a verifica respectarea…

24 nov. 2024 8.15 am

Peste 18 milioane de români din ţară sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie 2024, să-şi exprime opţiunea la primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe buletinul de vot regăsindu-se 14 candidaţi.…

02 mart. 2024 9.31 am

În cursul zilei de vineri, 01 martie, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a fost solicitată să intervină la nava Princess Mariam, aflată în rada portului Sulina, deoarece…

04 apr. 2023 2.37 pm

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt efectele economice pe care le vor resimți românii, în contextul în care preţul petrolului a crescut după ce OPEC a redus…