Ultimele stiri

CONSTANŢA. Daniel Citirigă, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, despre importanța studierii istoriei în liceu: “Patrimoniul național nu poate fi nici protejat, nici valorificat fără o cunoaștere corectă. Istoria trebuie studiată în fiecare an de liceu”

Sursă foto: Facebook

Daniel Citirigă, conferențiar universitar doctor și decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, a reacționat pe Facebook în urma analizării propunerilor Ministerului Educației privind noile planuri-cadru pentru liceu.

Acesta susține necesitatea unei reforme educaționale care să permită elevilor să-și personalizeze parcursul educațional, dar subliniază importanța menținerii unui număr adecvat de ore de istorie în programa școlară. În opinia sa, istoria este esențială pentru formarea unor cetățeni responsabili, capabili să înțeleagă și să analizeze evenimentele sociale, economice și politice.

Citirigă consideră introducerea unor cursuri precum „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România” drept benefică pentru înțelegerea trecutului și prevenirea repetării greșelilor istorice. El argumentează că lipsa unei cunoașteri solide a istoriei poate duce la derapaje politice și instituționale.

În contextul dezbaterii privind noile planuri-cadru, Facultatea de Istorie și Științe Politice susține că istoria ar trebui studiată în fiecare an de liceu, indiferent de filiera sau profilul urmat de elevi. Memoria istorică, afirmă Citirigă, trebuie construită printr-o abordare completă, bazată pe gândire critică și responsabilitate.

Decizia finală privind structura orelor de istorie în noul curriculum liceal va avea un impact semnificativ asupra modului în care tinerii vor înțelege trecutul și vor contribui la viitorul societății.

Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța a luat act de propunerile Ministerului Educației și Cercetării referitoare la modificări în planurile cadru ale învățământului liceal. Înțelegem și susținem o schimbare structurală a procesului de educație. De asemenea, susținem posibilitatea opțiunii pentru anumite discipline, acolo unde elevul să decidă cel mai bun și mai apropiat parcurs educațional pe care îl dorește.

În același timp, însă, Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța susține o reprezentare cât mai adecvată a orelor de istorie în programa educațională, astfel încât fiecare elev să devină la maturitate un cetățean responsabil, corect informat și cu posibilitatea de a opta electoral, civic, economic sau social în deplină cunoștință de cauză. În acest sens, considerăm introducerea cursurilor de „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România” extrem de benefice.

Cunoașterea celor mai importante evenimente și fenomene din istoria României și din cea universală poate feri societatea de derapaje politice, poate întări instituțiile, are menirea de a atrage atenția asupra unor atrocități și crime care nu ar mai trebui repetate și în niciun caz revalorizate în sens pozitiv. Evenimentele și procesele sociale din ultima perioadă au întemeiat convingerea că actorii instituționali și clasa politică nu au asimilat cunoștințele necesare de istorie pentru a dezbate și decide în folosul comunității. Patrimoniul național nu poate fi nici protejat, nici valorificat fără o cunoaștere corectă, la fel cum evoluția istorică a relațiilor românilor cu spațiile vecine ar trebui să constituie o temă pe care societatea și decidenții politici să o stăpânească în cel mai corect și complet mod cu putință.

Memoria istorică trebuie construită cu cunoștințe cât mai complete, cu gândire critică adecvată și cu o atitudine cât mai responsabilă față de evenimente, personaje, situații particulare sau internaționale. Este nevoie ca orele de istorie să facă parte adecvat, corect și motivant din programul de pregătire al unui cetățean în formare, așa cum sunt elevii din licee. Nu credem în oportunitatea unei scăderi a acestui număr de ore. Dimpotrivă, credem că este necesară o recunoaștere a importanței lor în curriculă și o așezare cât mai benefică a acestor ore în programele de formare școlară și extrașcolară. În acest context, al dezbaterii lansate de Ministerul Educației și Cercetării, ne exprimăm convingerea că Istoria trebuie studiată în fiecare an de liceu, indiferent de filieră și profil”, a scris istoricul pe Facebook.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 nov. 2024 5.21 pm

Primăria Constanţa anunţă că autorităţile locale dispun în acest an de un număr mai mare de utilaje pentru activitatea de deszăpezire față de anii anteriori. Utilajele vor acționa simultan…

03 aug. 2024 1.16 pm

Trei nave fluviale de croazieră – River Adagio, Viking Kadlin și Esprit vor acosta, în acest weekend, la terminalul de pasageri al portului Constanța, având peste 400 de turiști la bord. Pasagerii…

14 iul. 2023 9.49 am

Militarii ISU au intervenit în jurul orei 09.00, în urma unui apel la numărul unic de urgenta 112, fiind solicitați pentru o intervenție în zona Ovidiu. Potrivit primelor informații, salvatorii…

12 dec. 2024 1.20 pm

Din cauza unor lucrări efectuate pe str. Baba Novac, între str. Soveja și str. Bogdan Vasile, Pe 12 și 13 decembrie, linia 44 va fi deviată în intervalul orar 07.30 – 15.30. La intersecția străzilor…

02 dec. 2024 4.07 pm

Consiliul Județean Constanța (CJC) a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de…

17 ian. 2024 10.29 am

Ziua de 16 ianuarie a adus un nou protest al transportatorilor și fermierilor, la Constanța. Protestatarii au blocat porțile 7 și 9. Sute de camioane de mare tonaj, dar și autoturisme s-au strâns…