Ultimele stiri

Noile planuri-cadru pentru liceu. Structura anului școlar va rămâne pe 5 module, materiile obligatorii scad pe măsură ce se apropie finalizarea studiilor – modificări și la examenul de Bacalaureat

Sursă foto: belvederecompany.ro

Ministerul Educației pregătește schimbări semnificative pentru structura anului școlar și planurile-cadru pentru liceu. Conform proiectelor elaborate, anul școlar va avea cinci module, iar elevii din clasele IX-XI vor învăța 36 de săptămâni, în timp ce elevii de clasa a XII-a vor avea 34 de săptămâni de cursuri.

Proiectele Planurilor-cadru pentru liceu, pregătite de specialiştii Ministerului Educaţiei, urmăresc standardizarea structurii anui şcolar, o abordare unitară a numărului săptămânal de ore, asigurarea sensului segmentelor curriculare, flexibilitate curriculară şi flexibilitate orară.

Planurile-cadru au în vedere standardizarea structurii anului şcolar, respectiv acelaşi număr de săptămâni asociate intervalelor de cursuri, indiferent de filieră. Structura anului şcolar ar urma să nu mai fie decisă anual prin ordin al ministrului Educaţiei, notează news.ro.

Astfel, clasele IX-XI vor avea 36 de săptămâni de şcoală, iar clasa a XII-a 34 de săptămâni de şcoală.

De asemenea, se va permanentiza organizarea anului şcolar pe 5 intervale de cursuri şi se vor păstra programele naţionale Săptămâna verde, respectiv Şcoala altfel.

Sursă foto: Ministerul Educației

Materiile obligatorii și cele opționale

Elevii vor studia un trunchi comun ce include discipline precum Limba Română, Matematică, Istorie, Geografie, Limbi moderne, Fizică, Chimie, Biologie, Religie și Sport. Pe lângă acestea, fiecare elev va avea materii de specialitate specifice profilului ales.

În primii doi ani de liceu, ponderea acestui trunchi comun va fi de 65%. Pe măsură ce se apropie de anii terminali, ponderea acestor materii va scădea. Astfel, în clasele XI-XII va fi de 35%.

Sursă foto: Ministerul Educației

De asemenea, va exista curriculum de specialitate, materii obligatorii tuturor elevilor înscrişi la o anumită specializare, după caz şi la nivelul unui profil. Ponderea acestor materii va creşte pe măsură ce se apropie finalizarea liceului.

Ultima componentă va fi curriculum la decizia elevului din oferta şcolii. Este vorba despre discipline/domenii de studiu/module de pregătire opţionale. Din acest segment se asigură orele suplimentare pentru predarea unei limbi moderne în regim intensiv/bilingv (minimum 2/3 ore). Acest segment va ajunge să fie de 75% în ultimii ani de liceu.

Sursă foto: Ministerul Educației

Modificări și la Bacalaureat

Oficialii Ministerului Educaţiei subliniază că elevii care acum sunt în clasa a noua vor studia în baza actualelor planuri-cadru.

Din anul şcolar 2026-2027 elevii de clasa a noua vor studia după noile planuri-cadru, iar elevii din clasele a zecea, a unsprezecea şi a douăsprezecea vor studia după planurile-cadru aflate în vigoare când ei au început liceul.

Bacalaureatul se va schimba în momentul în care vom avea generaţia care intră pe aceste planuri-cadru în clasa a XII-a şi va da Bacalaureatul”, a precizat ministrul.

Lasati un comentariu

Alte articole

12 apr. 2024 12.59 pm

CFR a transmis că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, fiind introduse garnituri suplimentare către destinaţiile de vacanţă. Cu prilejul minivacanţei de 1 Mai…

23 mai 2024 11.48 am

În urmă cu puțin timp, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la un autoturism, în municipiul…

11 feb. 2025 6.06 pm

Ministrul Educației, Daniel David, a avertizat marți că situația actuală a sistemului de învățământ din România reprezintă un risc de securitate națională, având în vedere nivelul scăzut…

18 apr. 2024 8.40 pm

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunţat, astăzi, că se primesc în continuare apeluri de la persoane care susţin că sunt angajaşi ai instituţiei, folosinfu-se o metodă…

28 oct. 2024 12.36 pm

Luni, 28 octombrie, în urmă cu puțin timp, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o centrală termică, într-o locuință din…

08 dec. 2024 10.12 am

Ancheta asupra lui Bogdan Peșchir, considerat finanțatorul campaniei electorale a candidatului independent Călin Georgescu, a adus în prim-plan suspiciuni de corupere a alegătorilor, spălare de…