Aproape 300 de mercenari străini, angajați de guvernul Republicii Democrate Congo pentru a lupta împotriva rebelilor M23 susținuți de Rwanda, s-au predat și sunt în curs de repatriere, relatează Reuters. Printre aceștia se numără și cetățeni români, unii dintre ei având experiență în Legiunea Străină Franceză.
Goma, cel mai mare oraș din estul Congo, a fost capturat de rebelii M23 la începutul săptămânii, forțând trupele guvernamentale și mercenarii să se retragă spre granița cu Rwanda. Rămași fără opțiuni, aceștia s-au predat trupelor ONU, care au facilitat evacuarea lor prin Rwanda.
Suntem doar ușurați că putem merge acasă. Goma este devastat de război”, a declarat un mercenar român pentru Reuters, sub protecția anonimatului.
Autoritățile rwandeze au preluat controlul asupra grupului de peste 280 de mercenari și au anunțat că aceștia vor fi transportați în capitala Kigali pentru repatriere. Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat miercuri seară că cetățenii români blocați în zona de conflict au părăsit regiunea în siguranță.
Potrivit unor experți în securitate, utilizarea mercenarilor a agravat conflictul din estul Congo, iar utilizarea dronelor de luptă de către aceștia a fost neutralizată de apărarea aeriană rwandeză. În ciuda sprijinului oferit de companii private de securitate, forțele guvernamentale congoleze au fost înfrânte, iar prezența combatanților străini nu a schimbat cursul războiului.
Avem o ţară foarte bogată. Dar cu lideri lacomi. Ei te-au recrutat, tu primeşti 8.000 de dolari pe lună şi eşti hrănit, în timp ce (soldaţii congolezi) primesc mai puţin de 100 de dolari”, a spus purtătorul de cuvânt al M23, Willy Ngoma.
Conflictul din estul Congo continuă să escaladeze, iar comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluția situației, în contextul unor posibile implicații regionale și geopolitice.