Ultimele stiri

Trei suspecţi au fost arestaţi în cazul furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Despescu: Niciunul dintre cei trei nu este român

Sursă foto: capital.ro

Muzeul Drents din Olanda a fost scena unui furt spectaculos, în urma căruia patru artefacte de mare valoare din tezaurul dacic au fost sustrase. Poliția olandeză a reținut deja trei suspecți, însă piesele rămân dispărute.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, în jurul orei 3:45 dimineața, poliția a fost alertată cu privire la o explozie la Muzeul Drents din Assen. Hoții au folosit explozibil pentru a forța una dintre ușile muzeului, reușind astfel să pătrundă în interior și să fure patru obiecte extrem de valoroase: coiful de aur de la Coțofenești, datând din jurul anului 450 î.Hr., și trei brățări de aur din jurul anului 50 î.Hr., toate aparținând Muzeului Național de Istorie a României. Aceste piese făceau parte din expoziția „Dacia – Imperiul de Aur și Argint”, o colecție itinerantă care prezintă unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România.

După câteva zile de investigații, poliția olandeză a anunțat arestarea a trei suspecți, însă aceștia nu sunt cetățeni români, potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu. Arestările au fost posibile datorită analizelor înregistrărilor video de supraveghere, sfaturilor primite de la public și investigațiilor efectuate în mai multe orașe olandeze, precum Alkmaar, Witmarsum, Groningen, Assen și Rolde. Suspecții sunt în arest deplin și nu pot comunica decât cu avocații lor.

Vrem să vă informăm, la această oră, în referire la cazul furtului din Regatul Ţărilor de Jos, respectiv furtul unor piese din Tezaurul dacic al României de la Muzeul Drents. Aş începe prin a vă informa că, încă din 25 ianuarie, Poliţia Română a fost notificată de poliţia olandeză cu privire la acest furt. Încă de la acel moment, Poliţia Română a fost în contact permanent cu poliţia olandeză, inclusiv cu şeful echipei de anchetă, şi totodată au fost activate toate mecanismele de cooperare poliţienească internaţională”, a declarat, miercuri seară, Bogdan Despescu.

A existat un flux continuu, un flux permanent de date şi informaţii, atât cu autorităţile din Olanda, cât şi cu Agenţia Europol şi cu Interpol, precum şi cu ceilalţi parteneri din Europa, în acelaşi timp la nivel naţional, au fost activate toate mecanismele de cooperare”.

În urma acestor activităţi, vă putem comunica faptul că, la acest moment, sunt reţinute trei persoane de către poliţia din Olanda, aceste trei persoane fiind bănuite de comiterea acestei fapte grave, acestui furt, cu impact deosebit de grav asupra tuturor românilor. Facem precizarea că niciunul dintre cei trei nu este român. Mulţumim pe această cale atât poliţiei olandeze, celorlalţi parteneri din externi, dar în acelaşi timp şi partenerilor din România”, a transmis secretarul de stat în MAI.

Conducerea Muzeului Drents a reacționat la vestea arestărilor, exprimându-și speranța că obiectele vor fi recuperate cât mai curând. Într-un comunicat oficial, muzeul a declarat: „Returnarea în siguranță a artefactelor furate ar fi un pas fantastic pentru toate părțile implicate. Nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român.”

Poliția olandeză își concentrează acum eforturile pe recuperarea artefactelor și pe identificarea tuturor celor implicați. În acest sens, anchetatorii au solicitat sprijinul publicului pentru identificarea unui Ford Transit de culoare închisă, posibil utilizat în jaf, descoperirea unor unelte folosite de hoți, precum baros, ciocane și rangă, dar și localizarea unui Volkswagen Golf gri furat, suspectat că a fost folosit la transportul obiectelor.

Din cauza anchetei și a lucrărilor de restaurare necesare după spargere, muzeul va rămâne închis până pe 30 ianuarie 2025, urmând să se redeschidă publicului pe 31 ianuarie.

Furtul de la Muzeul Drents readuce în discuție problema traficului ilegal de artefacte dacice, o problemă cu care România s-a confruntat și în trecut. De-a lungul anilor, mai multe piese de tezaur dacice au fost furate din situri arheologice și au ajuns pe piața neagră internațională, fiind ulterior recuperate cu mare dificultate.

Autoritățile române și olandeze colaborează acum pentru a recupera aceste obiecte neprețuite, însă rămâne de văzut dacă investigațiile vor duce la găsirea tezaurului înainte ca acesta să fie vândut pe piața neagră.

Lasati un comentariu

Alte articole

07 nov. 2024 9.46 am

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, a avut o conversație telefonică „excelentă” cu candidatul…

05 aug. 2024 11.40 am

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Mangalia – Secția 2 Poliție Vama Veche 2 Mai, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au reținut,…

02 ian. 2025 1.42 pm

Un atac armat tragic a zguduit Muntenegru miercuri, când un bărbat înarmat, Aleksandar Aco Martinovic, în vârstă de 45 de ani, a împușcat mortal 12 persoane în orașul Cetinje, înainte de a…

23 mart. 2022 11.33 am

  Trei oameni, dintre care doi copii, au fost uciși într-un atac asupra unui bloc din orașul Rubijne din estul orașului, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, relatează BBC. „Tragedia…

18 apr. 2023 2.55 am

Ministerul Dezvoltării a anunțat că site-ul propriu a fost ţinta unui atac cibernetic la data de 17 aprilie a.c. prin intermediul unui comunicat de presă. ”Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor…

08 nov. 2023 11.25 pm

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, Bogdan Despescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la care a fost prezent şi ministrul Afacerilor Interne,…