Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că Rusia este pregătită să poarte negocieri pentru a pune capăt Războiului din Ucraina, însă exclude orice dialog direct cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kremlin consideră că nu există o „voință” din partea Kievului pentru astfel de discuții, conform unui interviu acordat televiziunii ruse de stat și relatat de AFP.
Putin a reiterat poziția sa conform căreia Volodimir Zelenski este „ilegitim” și, prin urmare, nu poate fi un partener de discuții.
Dacă Volodimir Zelenski dorește să participe la negocieri, eu voi alege persoanele care să poarte aceste negocieri”, a declarat liderul rus. Mandatul lui Zelenski a expirat, dar legislația ucraineană interzice organizarea de alegeri pe timp de lege marțială, ceea ce menține actuala administrație la conducere.
Președintele rus a subliniat că orice negocieri organizate în acest moment ar fi, la rândul lor, „ilegale”, invocând un decret emis de Zelenski în octombrie 2022, care interzice orice dialog cu Moscova atâta timp cât Putin se află la putere. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin sugerează că ar putea fi găsit „un mijloc juridic” prin care discuțiile să fie demarate, dacă Ucraina ar dori acest lucru.
Pentru moment, noi nu vedem o astfel de voință”, a adăugat Putin.
Vladimir Putin dă asigirări că războiul din Ucraina se va termina în ”două luni” – fără ajutarea Ucrainei de către aliaţii acesteia din Occident, care se tem de o reducere drastică a asistenţei americane după întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump.
Ei nu pot să existe. Ei nu vor rezista o lună dacă banii şi, în mod general, muniţia se termină. Totul se va sfârşi într-o lună şi jumătate, două”, declară el.
Trump, un factor în relansarea negocierilor?
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, în cazul în care acesta va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, este percepută ca un posibil factor care ar putea relansa negocierile. Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a pune capăt conflictului „rapid”, iar Ucraina se teme că acesta ar putea reduce drastic sprijinul occidental.
Putin susține că, fără ajutorul militar și financiar al aliaților occidentali, Ucraina nu ar putea rezista pe front mai mult de „o lună și jumătate, două”. El a afirmat că Rusia este pregătită pentru „negocieri în problemele ucrainene” cu Donald Trump, însă o dată concretă pentru o discuție între cei doi lideri nu a fost stabilită până acum.
O convorbire telefonică între Trump și Putin, considerată o etapă esențială pentru eventualele negocieri, a fost discutată în repetate rânduri, dar nu s-a concretizat.
Poziția lui Donald Trump în această privință rămâne incertă. Deși a criticat sprijinul masiv oferit Ucrainei, el a amenințat recent Rusia cu noi sancțiuni dacă nu ajunge la un acord cu Kievul.
Pe de altă parte, Ucraina se teme că ar putea fi forțată să negocieze într-o poziție de slăbiciune, mai ales în contextul în care se confruntă cu dificultăți pe front. Volodimir Zelenski, care s-a opus mult timp oricăror discuții cu Moscova, a admis recent că negocierile ar putea deveni o opțiune, dar doar în baza unor garanții solide de securitate oferite de Occident.
Rusia, însă, subliniază că orice acord de pace trebuie să țină cont de „realitățile de pe teren”, ceea ce în esență înseamnă recunoașterea anexării teritoriilor ocupate de către Moscova și renunțarea Ucrainei la aspirațiile de aderare la NATO. Kremlinul susține că, pentru a pune capăt războiului, Kievul ar trebui să accepte aceste condiții, însă Ucraina și aliații săi occidentali resping această perspectivă.
În aceste condiții, deși discuțiile despre negocieri sunt tot mai frecvente, nu există semnale clare că acestea se vor concretiza în viitorul apropiat.