Prim-ministrul Serbiei, Milos Vucevic, și-a anunțat marți demisia, pe fondul protestelor masive anticorupție care au izbucnit în urma prăbușirii, în noiembrie, a unei copertine de beton într-o gară recent renovată din Novi Sad. Incidentul tragic, soldat cu 15 morți, a declanșat o criză politică majoră în Serbia, amplificând nemulțumirile față de regimul președintelui Aleksandar Vucic, informează The Associated Press.
Într-o conferință de presă, Milos Vucevic a declarat că demisia sa reprezintă o încercare de a calma situația tensionată din țară.
Decizia mea irevocabilă este de a demisiona din postul de prim-ministru”, a declarat Vucevic, care ocupa această funcţie din mai 2024. „Pentru ca tensiunea în societate să nu mai continue să crească, am luat această decizie. Fără îndoială, sunt mândru de tot ce am făcut. Sunt mândru de miniştri, de cabinet şi îi mulţumesc preşedintelui pentru munca comună”, a mai spus Vucevic într-o conferinţă de presă la care nu s-au adresat întrebări.
Această decizie ar putea conduce la alegeri parlamentare anticipate, având în vedere că parlamentul Serbiei are la dispoziție 30 de zile pentru a confirma demisia și a alege un nou guvern.
Protestele tinerilor și tragedia din Novi Sad
Protestele din Serbia, care au devenit un simbol al nemulțumirii față de guvern, au fost declanșate de tragedia din gara din Novi Sad, unde copertina unei clădiri recent renovate s-a prăbușit, provocând moartea a 15 persoane, printre care și doi copii. Renovarea gării făcea parte dintr-un proiect de infrastructură realizat în parteneriat cu companii de stat chineze.
Studenții au fost în prim-planul mișcării de protest, cerând responsabilitate și justiție pentru victimele tragediei. Protestele lor au fost sprijinite de largi segmente ale populației, devenind un simbol al rezistenței față de corupția guvernamentală și deficiențele sistemice.
Blocajele rutiere zilnice organizate la ora 11:52, momentul exact al tragediei, au devenit un gest simbolic de omagiere a victimelor.
Procurorii din Serbia au formulat acuzaţii împotriva a 13 persoane, inclusiv un ministru al guvernului şi mai mulţi funcţionari de stat în urma tragediei de la Novi Sad. Dar fostul ministru al construcţiilor Goran Vesic a fost eliberat din arest, alimentând îndoielile cu privire la independenţa anchetei.