Comunitatea Evreilor din Constanța a transmis prin intermediul rețelelor de socializare, că lucrările la Sinagoga Mare din Constanța avansează în ritm alert.
Potrivit sursei citate, cele mai importante lucrări sunt cămășuirea fundației cu beton armat.
Lucrările la Sinagoga Mare din Constanța avansează în ritm alert. Cele mai importante lucrări: cămășuirea fundației cu beton armat”, au transmis reprezentanții Comunității Evreilor din Constanța.
Sinagoga din Constanța renaște din ruine
Clădirea a fost construită în anul 1911, pe un teren din centrul vechi al Constanței, dat comunității evreiești în anul 1864 de Sultanul Abdul Azis, prin firman (edict imperial, n.red.). Ridicată după planurile lui Adolf Linz, în stil maur, clădirea reflecta şi o oarecare influenţă arhitecturală caldeeană. A fost construită la iniţiativa lui Pincus Şapira, șeful comunității evreiești de la malul mării şi important comerciant de ceasuri şi bijuterii, furnizor al Casei Regale a României. Între 1941- 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a fost refăcută parţial şi redată circuitului religios.
La finalul anului 2017, comunitatea evreiască a predat Companiei Naționale de Investiții clădirea după ce a fost aprobat un proiect de reabilitare de aproximativ 1 milion de euro, care urma să-i readucă monumentului strălucirea de altă dată.
Demersurile pentru salvarea acestui monument istoric au început în urmă cu un deceniu, însă au fost întâmpinate de numeroase obstacole birocratice și financiare. Proiectul de restaurare și reabilitare generală a fost inițiat în vara anului 2023, când a fost semnat contractul de execuție. Valoarea investiției se ridică la aproape două milioane de euro, fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin CNI.
Lucrările de reabilitare a Sinagogii Mari din Constanța au început oficial în august 2024, după o perioadă îndelungată de pregătiri și demersuri administrative. Compania Națională de Investiții (CNI) a emis ordinul de începere a lucrărilor, iar schelele au fost montate pe pereții interiori și exteriori ai clădirii