Ultimele stiri

Rețetele lu’ Tatu. Bruschetta. Fă cunoștință cu palatul tău

N-am mai scris demult o reteta. A trecut un an sau poate doi, cine mai stie? Chiar mai stie cineva? Mi s-a facut dor de tastatura si altfel decat pentru argumentari si situatii de fapt si drept. Mi s-a facut dor de gust. Mi s-a facut dor de gustul descris. Gustul descris e cel mai dificil. Cum transmiti ce gust are un preparat doar scriind? Cum descrii fidel tot ce reprezinta simturile implicate, mai toate, inclusiv cel tactil, la nivel de limba, obraji, dinti, palat.

Ce cuvant, palat. Dar de unde vine? Oficial, sintagma „bolta palatină” provine din terminologia anatomică și are rădăcini în limba latină. Aceasta descrie partea superioară a cavității bucale, mai exact palatul (tavanul gurii), care formează o boltă arcuită între partea din față (palatul dur) și partea din spate (palatul moale). „Bolta”: Se referă la o formă curbată sau arcuită, asemenea unei arcade. Termenul are originea în cuvântul latin volta, care înseamnă arcadă sau cupolă. „Palatină”: Derivă din cuvântul latin palatum, care înseamnă palat (ca structură anatomică, nu în sens de clădire).

Bolta, arcada, palat, toate astea pe mine ma duc la cuvantul sacru. E “palatul” sacru? E palatul cel care face diferenta intre oameni, intre preparate si intre gusturi, e Palatul de vina pentru faptul ca percepem diferit tot ce ne hraneste si care hrana ne e pe plac sau nu? E chimie pura sau e mai mult de atat?

Oficial, Cerul ( ce cuvant, CERUL) gurii este implicat în procesul de „retro-olfacție” (percepția aromelor prin nasul posterior). Asta înseamnă că alimentele bogate în arome complexe (cum ar fi o supă de pește, o ciocolată sau un vin maturat) oferă senzații care combină gustul cu mirosul.

Cerul gurii este astfel o „scenă” delicată unde se joacă întreg spectacolul gastronomic, oferind un feedback bogat care ne influențează percepția asupra mâncării și băuturii. Si cand ma gandesc ca mai toata lumea se gandeste la papilele limbii atunci cand vorbeste de gust. E de fapt mult despre sacrul gurii noastre, domul din fiecare din noi. Palatul!  Tu stii ce simte Palatul tau? De cate ori ai bagat in seama ce iti spune? De cate ori i-ai multumit? Stii sa il asculti? Stii ce limba vorbeste Palatul tau? Esti curios sa simti? Uite cum iti trezesti Palatul, sau mai degraba cum ti-l asculti. O sa ti se para poate prea simplu preparatul pe care ti-l propun, dar incearca.

Incearca, gusta, simte, asculta. Asculta-ti Palatul!

Uite cat de simplu il aduci in constiinta, il faci sa vibreze si odata cu el, si tu: o bruschettă cu roșii cherry coapte, brânză feta, ulei de măsline aromat cu usturoi și ierburi, și o picătură de miere. De ce este o alegere bună? Contrast de gusturi: Roșiile cherry coapte aduc dulceață naturală și o ușoară aciditate, un mix perfect pentru a stimula gustul. Feta, sărată și cremoasă, adaugă un contrast intens și „trezește” simțurile. Mierea vine cu o notă subtilă de dulce care leagă toate aromele și aduce echilibru.

               Texturi: Pâinea prăjită este crocantă, oferind o senzație plăcut-dureroasa aproape la mestecat. Roșiile coapte și brânza feta aduc cremozitate și delicatețe. Uleiul de măsline creează o textură catifelată pe bolta palatină.

               Arome familiare și plăcute: Uleiul de măsline aromatizat cu usturoi și ierburi (cimbru sau oregano) completează armonios paleta de arome. Mirosul pâinii prăjite combinat cu cel al roșiilor coapte este pur și simplu irezistibil. Fii atent la el. Fii atent la ce iti spune Palatul tau cand simte combinatia asta. Cand mesteci, ai grija ca limba ta sa duca aromele spre Palat.

Acest preparat simplu îți captează atenția și te face să observi fiecare detaliu, de la textura pâinii, până la combinația dulce-sărat-acid, fiind perfect pentru a învăța să „asculți” ce spune bolta palatină!

Bruschetta cu roșii cherry coapte, brânză feta și miere – o simfonie simplă pentru bolta palatină

Sunt momente când cele mai mari revelații culinare vin din cele mai umile ingrediente. O bucată de pâine prăjită, câteva roșii coapte și o brânză care știe să-și spună povestea pot să transforme o masă banală într-un spectacol pe care bolta ta palatină îl va ține minte. Aceasta nu este doar o bruschettă – este o lecție de echilibru între gusturi și texturi.

Ingrediente (pentru 4 porții):

8 felii de pâine rustică (cu coajă groasă, gen ciabatta sau baghetă)

200 g roșii cherry, mici și rubinii

150 g brânză feta (cât mai cremoasă, nu din aceea sfărâmicioasă și prea sărată)

3 linguri ulei de măsline extra-virgin

2 căței de usturoi

1 linguriță cimbru proaspăt (sau oregano, dacă simți că ești mai „mediteranean”)

1 lingură miere de albine

Sare și piper proaspăt râșnit, după gust

Frunze de busuioc proaspăt (pentru final, ca o șoaptă parfumată)

Povestea preparatului, pas cu pas:

Transformăm roșiile cherry în mici bijuterii dulci-acrisoare

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Taie roșiile cherry pe jumătate și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Stropește-le generos cu o lingură de ulei de măsline, adaugă o mână de cimbru proaspăt și un praf de sare. Dă-le la cuptor pentru 15-20 de minute, până când începe să iasă un suc dulce, iar marginile lor devin ușor caramelizate. Aroma care se ridică din cuptor? Pură poezie, da-aia buna. D-aia de ai putea sa o scrii daca ai fi talentat.

Pregătim pâinea – suportul crocant pentru magie

Feliază pâinea într-un mod care strigă „prinde-mă bine cu două mâini”. Unge fiecare felie cu puțin ulei de măsline, pune-le pe o tigaie grill bine încinsă sau în cuptor, până când devin aurii și crocante. Textura este cheia! Culoarea iti va da semnalul ca e exact ce trebuie. Auriul ala intens, acolo te opresti. Apoi, imediat ce le-ai scos din cuptor și freacă-le ușor cu un cățel de usturoi tăiat pe jumătate. Crede-ma, daca nu ai facut asta niciodata, o sa imi multumesti.

Feta – piesa care îți șoptește si iti urla in acelasi timp printre dinti in ureche

Feta nu trebuie zdrobită, ci „răsfățată”. Rupe-o cu degetele, in reluare, în bucăți mari și las-o să aștepte cumințica momentul glorios al asamblării. Fii prezent in moment, vizualizeaza tot ce faci. Deja iti pregatesti palatul. E posibil chiar sa simti cum ti se umple gura cu saliva. Asta se intampla pentru ca creierul tau stie deja ca urmeaza ceva cu gust sarat. Familiar. Inghite in sec. E ok. Ai facut-o si acum, nu-i asa?

Construim gustul – strat după strat

Ia o felie de pâine caldă și întinde pe ea câteva roșii cherry coapte, având grijă să „prinzi” și sucul lor dulce. Așază bucățile de feta peste roșii, fără să fii timid – vrei ca fiecare mușcătură să fie plină de aromă. La final, stropește totul cu o picătură de miere, cât să aduci dulceața subtilă care unește gusturile.

Ultimul detaliu: prospețimea. Adaugă câteva frunze de busuioc proaspăt, rupte grosolan, grobian chiar. Dacă vrei să ridici acest preparat la rang de artă, poți adăuga și un strop de piper proaspăt măcinat. A propos, v-am spus vreodata ca piperul e condimentul meu preferat? Mai ales cel verde….

Servire:

               Servește aceste bruschette calde, pe o farfurie simplă, poate alături de un pahar de vin alb rece sau un ceai de ierburi aromat. Și apoi, ia o pauză. Închide ochii la prima mușcătură și lasă bolta palatină să-ți spună ce simte: dulceața mierei, aciditatea roșiilor, săratul feta și crocantul pâinii care completează perfect totul. Mesteca incet, lent, ofera-i Palatului tau ragazul sa simta.

Aceasta nu este doar o gustare – este un moment de introspecție culinară. Introspectie culinara doar cu atat? Da. E un pas.  Iar bolta ta palatină îți va mulțumi pentru această experiență. E drept, e nevoie de putina munca doar pentru o gustare. Dar merita. Merita simtirea, merita gustul, merita textura, merita Palatul. “Zgarie”-l cu painea, mangaie-l cu feta si ofera-i balsamul rosiilor, magaierea mierii si catifeaua uleiului aromat.

 

 

Lasati un comentariu

Alte articole

16 ian. 2022 3.29 pm

  Hai că v-am făcut să deschideți articolul. Mulțumesc, ați ajuns unde trebuie, în zona de pseudo-gastronomie în care îmi place mie să mă învârt. Citiți până la capăt, că doar nu…

08 aug. 2022 10.02 am

  N-am mai scris de două săptămâni. O pauză de tăcere, de puncte de suspensie dacă vreți. Pentru că am avut nevoie să caut, să caut adânc amintiri, senzații, doar pentru ce vă scriu…

06 feb. 2022 7.10 am

  Săptămână trecută v-am scris despre invazia rusească și despre cum să întâmpinați “oaspeții”de seamă care parcă nu mai vin ( și dacă mă întrebați pe mine nici n-o să vină,…

17 iul. 2022 1.31 am

Am mai scris rețete grecești, nu e asta prima, ba chiar am avut neobrăzarea să postulez că noi pe-aici prin Dobrogea suntem păstrătorii rețetei cu adevărat tradiționale a musaka-lei grecești…

07 mart. 2023 5.27 pm

Dacă pâinea e despre iubire, vita e despre pasiune. Și chiar dacă nu e foarte indicat să mănânci vita cu pâine, iți dau voie doar că să simți combinația dintre cele două, măcar în gură…

23 ian. 2022 7.58 am

  Nuuu, nu există așa ceva! Am mai găsit o rețetă pur românească! Sau cel puțin așa îmi pare în momentul ăsta. Ține de identitatea noastră, ține de fiecare “acasă” al fiecăruia…