Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, duminică, organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru a coordona acțiunile de recuperare a patru piese inestimabile de tezaur românesc, furate sâmbătă de la o expoziție găzduită de Muzeul Drents din Assen, Olanda. Printre obiectele sustrase se numără celebrul Coif de Aur de la Coțofenești și trei brățări de aur dacice.
Am decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților legate de recuperarea celor patru piese de tezaur furate. Din această celulă fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii”, a declarat premierul.
Ciolacu a mai anunțat trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, va discuta luni cu familia regală a Olandei și cu premierul olandez în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, din Polonia. Mesajul Guvernului României va fi unul ferm: recuperarea rapidă a pieselor de patrimoniu furate.
În paralel, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va trimite de urgență o echipă de polițiști criminaliști în Olanda, pentru a colabora cu autoritățile olandeze în ancheta desfășurată. Totodată, experți români vor fi trimiși în Olanda pentru a asigura returnarea în siguranță a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut parte din expoziție.
Premierul: „Tezaurul se va întoarce în România”
Marcel Ciolacu a subliniat gravitatea situației, dar a făcut apel la calm, afirmând că acest incident nu trebuie să devină un prilej pentru răspândirea teoriilor conspirației.
În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgenţă în Olanda o echipă de poliţişti criminalişti care să lucreze alături de autorităţile olandeze în ancheta desfăşurată pentru recuperarea tezaurului românesc. Şi am cerut ca experţii români să se deplaseze de urgenţă în Olanda şi să asigure aducerea în ţară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziţii. Este o situaţie foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluţionat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspiraţiei de către cei care vor să obţină capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România şi toate autorităţile statului lucrează la asta”, subliniază premierul.
Expoziția din Olanda, dedicată artefactelor dacice, reprezenta una dintre cele mai importante prezentări internaționale ale patrimoniului românesc, iar securitatea obiectelor expuse este acum în centrul unor anchete și analize detaliate.