Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat Digi24, că există posibilitatea creșterii valorii ecotichetului acordat în cadrul programului Rabla pentru autoturismele electrice. Deși nu a precizat o valoare exactă, oficialul a menționat că ecotichetul ar putea ajunge la 6.000 sau 7.000 de euro, dacă există sprijin politic în Guvern și resurse financiare disponibile.
Fechet a explicat că scăderea bruscă a ecotichetului de la 10.000 la aproximativ 5.000 de euro în anii anteriori a creat dificultăți atât pentru industrie, cât și pentru consumatori, ceea ce a condus la o scădere a interesului pentru achiziția de mașini electrice.
Ne propunem să fim la fel de ambițioși ca în anii trecuți. Dacă anul trecut am avut un buget de 1,3 miliarde de lei pentru programul Rabla, ne dorim să creștem această valoare. În ceea ce privește ecotichetul, analizăm posibilitatea unei majorări la 6.000 sau 7.000 de euro, dar aceasta depinde de suportul politic din Guvern și de o decizie luată împreună cu ministrul Finanțelor și cu primul ministru”, a precizat ministrul Mediului.
Ministrul a subliniat un alt aspect important pentru programul Rabla: sprijinirea autoturismelor produse în România. Pentru prima dată, țara noastră produce modele de autoturisme electrice, iar Fechet a subliniat că acest lucru ar trebui încurajat.
Pentru prima dată în România se produc autoturisme electrice. Am în faţa ministerului trei modele construite în România, într-o fabrică din România, abia aştept să urc în fiecare autoturism şi cred că încurajarea românilor spre a achiziţiona un autoturism produs în România, fie că e electric, fie că e cu combustie, ar trebui să fie făcută şi folosindu-ne de programul Rabla. Cu alte cuvinte, un autoturism construit în România ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare decât unul adus de la 5.000 de kilometri distanţă”, a afirmat ministrul.