De Ziua Unirii Principatelor, politicienii români au transmis mesaje cu ocazia acestui moment istoric, fiecare încercând să sublinieze importanța solidarității și modernizării naționale. Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și liderii AUR au marcat evenimentul prin declarații sau acțiuni, dar tonul și mesajele transmise au variat semnificativ.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat necesitatea luptei împotriva extremismului și populismului, deși aceste fenomene s-au intensificat în mandatele sale. În mesajul său, Iohannis a evidențiat faptul că Unirea din 1859 a fost un „act de voință politică” al unei elite care a depășit diferențele și orgoliile pentru un ideal major. El a subliniat importanța valorilor democratice și a solidarității în fața crizelor actuale, afirmând că democrația și libertatea trebuie apărate zi de zi pentru a preveni derapajele populiste.
Sărbătorim astăzi, cu emoţie şi recunoştinţă, 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric major, care a marcat decisiv destinul naţiunii române şi a creat fundamentul pentru constituirea statului român modern. Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au acţionat pentru atingerea acestora, desăvârşind astfel înfăptuirea Unirii Principatelor. Ne înclinăm cu recunoştinţă şi în faţa celor care au luptat şi s-au sacrificat pentru edificarea statului român modern”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis, vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române.
El a arătat că 24 ianuarie este ”un moment de bilanţ şi de reflecţie asupra moştenirii lăsate de înaintaşii noştri şi asupra responsabilităţii pe care o avem de a o păstra şi cultiva”.
Într-un context european în care dezvoltarea conştiinţei naţionale a popoarelor era în plină derulare, Unirea Principatelor Române a fost un act de voinţă politică a membrilor elitei naţionale, care şi-au desăvârşit educaţia în Europa şi care au depăşit orgoliile personale şi orientările politice divergente pentru a înfăptui un ideal major, unirea tuturor românilor într-un singur stat. Această generaţie de excepţie, călită în tumultul revoluţiei paşoptiste, a oferit naţiunii noastre cel mai bun exemplu de altruism, de dăruire şi chiar de sacrificiu pentru cauza naţională, de asumare a responsabilităţii şi de unitate în slujba îndeplinirii unui obiectiv naţional”, a continuat Iohannis.
Potrivit acestuia, ”exemplul călăuzitor al paşoptiştilor a constituit un reper de înaltă moralitate pentru cei care le-au succedat şi care au făcut posibile celelalte etape fondatoare din istoria noastră – declararea Independenţei din 1877 şi Marea Unire din 1918”.
Generaţiile care au întemeiat statul naţional român modern în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX au luptat pentru ca România să devină parte a lumii europene, profund ataşate valorilor democratice, iar cetăţenilor noştri să le fie garantate drepturile fundamentale într-o societate pluralistă şi prosperă. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat un pas major către dezvoltarea unui stat modern. Prin dubla sa alegere ca domnitor în Moldova şi în Ţara Românească, Alexandru Ioan Cuza şi-a asumat mandatul imperativ oferit de naţiune pentru a lupta pentru recunoaşterea internaţională a Unirii depline şi pentru a iniţia un amplu proces de dezvoltare a societăţii româneşti. Multe dintre realizările domnitorului Unirii şi ale celor care au făcut posibil acest eveniment constitutiv din istoria statului român încă mai au reverberaţii şi astăzi în domenii precum educaţia, agricultura, administraţia, justiţia sau sistemul electoral”, a arătat şeful statului.
Astăzi, la fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în faţa unor multiple provocări, la care trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru ca modernizarea statului român să continue, iar prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor să rămână garantate. Unitatea naţională, solidaritatea şi coeziunea socială, asigurarea libertăţii în toate formele sale au călăuzit acţiunea şi sacrificiul înaintaşilor noştri în lupta pentru atingerea idealurilor naţionale şi dezvoltarea societăţii în perioade tumultuoase”, a subliniat el.
În actualul context politic complicat, Hora Unirii, simbolul momentului istoric major de la 1859, reprezintă o semnificativă metaforă a nevoii de solidaritate, toleranţă şi empatie în faţa situaţiilor de criză. De aceea astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, să celebrăm proiectul nostru naţional de unitate şi să nu uităm că democraţia şi libertatea trebuie permanent apărate, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului şi extremismului. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor!”, a încheiat şeful statului.
Ciolacu: Unirea Ţării Româneşti cu Moldova este exemplul grăitor cum un important proiect politic asumat în acord cu voinţa poporului poate deveni realitate
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj axat pe ideea modernizării națiunii, considerând că exemplul Unirii Principatelor demonstrează cum un proiect politic, susținut de voința poporului, poate deveni realitate. El a subliniat că modernizarea este un proces de durată ce necesită eforturi comune și a enumerat obiective strategice, precum aderarea României la Spațiul Schengen și la Programul Visa Waiver, alături de finalizarea proiectelor de infrastructură, cum ar fi Autostrada Moldovei.
Unirea Ţării Româneşti cu Moldova este exemplul grăitor cum un important proiect politic asumat în acord cu voinţa poporului poate deveni realitate. Această realizare de ţară a fost posibilă datorită unor lideri curajoşi şi solidari cu neamul românesc, asemenea «Domnului Unirii», Alexandru Ioan Cuza, a cărui domnie a pus bazele statului român modern. La fel ca atunci, şi acum, modernizarea unei naţiuni înseamnă un proces de lungă durată care necesita eforturi constante din partea întregii societăţi, începând cu liderii politici.
Generaţia care a realizat Unirea Principatelor Române ne inspiră în continuare să trecem peste multele încercări şi să rămânem solidari. Coeziunea socială este esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor de ţară. Împreună am realizat aderarea la Spaţiul Schengen şi la Programul Visa Waiver, obiective care, alături de statutul de membru al Uniunii Europene şi NATO, consolidează rolul României în lume şi oferă românilor drepturile pe care le merită. Tot împreună vom duce România în OECD şi vom continua reformele asumate de acest guvern, care ne permit accesarea banilor europeni şi utilizarea lor pentru mari proiecte de infrastructură, cum este şi Autostrada Moldovei, precum şi pentru alte investiţii care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor!”, a conchis Ciolacu.
AUR exploatează politic ziua
La Iași, partidul AUR a organizat un marș la care au participat câteva mii de persoane, folosind evenimentul pentru a critica clasa politică și pentru a promova mesaje unioniste. George Simion, liderul AUR, a declarat că politicienii din București au evitat să participe la festivitățile din Iași, acuzându-i de trădare și fraudă electorală. Protestatarii au purtat mesaje patriotice și au cerut „revenirea la normalitate” prin alegeri libere.
Elena Lasconi: Nu credeţi că ar trebui să facem în fiecare zi Ziua Unirii? Suntem mai dezbinaţi ca niciodată
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat, în mesajul transmis de Ziua Unirii Principatelor Române, că românii sunt mai dezbinaţi ca niciodată.
Dragii mei, 24 Ianuarie este o zi importantă pentru noi toţi: Ziua Unirii Principatelor Române. Dar nu credeţi că ar trebui să facem din fiecare zi Ziua Unirii? Suntem mai dezbinaţi ca niciodată. Ne-am împărţit în tabere, ne certăm între noi pentru ceea ce fac alţii, nu ne mai ascultăm. Să nu uităm ce putem face împreună”, a declarat Elena Lasconi.
Acum 166 de ani Unirea Principatelor a fost posibilă pentru că înaintaşii noştri au înţeles cât de puternici suntem împreună, nu dezbinaţi. Să nu uităm această lecţie din istoria noastră şi poate şi în 2025 ar trebui să mai folosim ocaua lui Cuza, să-i prindem cu ocaua mică pe toţi cei care nu ne arată respect, pe toţi cei care calcă dreptatea în picioare. Doar aşa vom merge înainte. Să fim uniţi să fim puternici împreună. Asta este ceea ce vă doresc în ziua noastră de sărbătoare”, a afirmat Elena Lasconi.
Ziua de 24 ianuarie marchează momentul istoric în care Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, a fost ales domn și în Țara Românească, realizând astfel Mica Unire. Cuza a inițiat ulterior reforme importante care au pus bazele modernizării statului român, dar a fost înlăturat de la putere în 1866 de o coaliție politică largă.
- Constănţeni care au strălucit la „Gala sportului românesc”. Camelia Voinea, desemnată antrenoarea anului, Simona Halep a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră
- Ilie Năstase, mesaj puternic la Gala Sportului Românesc: „O să avem copii bolnavi în viitor. Nu o să ştie nici să alerge, dar nici să meargă”