Ultimele stiri

Kelemen Hunor despre pensionarea la 48-50 de ani: “Este inacceptabil. Societatea nu acceptă așa ceva”

Sursa foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii. Acesta mai susține că societatea nu acceptă ca o persoană să iasă la pensie la 48-50 de ani.

Hunor recunoaște că numărul total de bugetari, 1,3 milioane, nu este neapărat excesiv dacă luăm în considerare Sănătatea și Educația. Totuși, în anumite instituții și agenții guvernamentale, personalul este vizibil supradimensionat. El sugerează că o reducere de personal trebuie realizată pe baza unei analize aprofundate și a unor criterii bine stabilite, subliniind că fiecare instituție are nevoi specifice. Exemplele oferite (consilii județene cu număr disproporționat de angajați sau direcții ministeriale cu structuri paralele) indică o distribuție dezechilibrată a personalului, ceea ce contribuie la risipa resurselor publice.

Sunt enorm de multe discuții în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau sunt puțini pentru România, în comparație cu celelalte state. Depinde la ce ne uităm. Dacă ne uităm așa, la modul general, cu Sănătate, cu Educație, nu sunt mulți 1.300.000. Dacă ne uităm la anumite instituții, da, sunt supradimensionate – și la Senat, și la Cameră, și la consiliile județene, și la aproape toate ministerele, toate agențiile, toate instituțiile. Poți să reduci, dar această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie”, a declarat Kelemen Hunor, la Europa FM.

Hunor abordează frontal și problema pensiilor speciale, criticând situația în care anumite categorii de angajați – magistrați, polițiști, militari – pot ieși la pensie la vârste mult sub media populației, cum ar fi 48-50 de ani. Această practică este percepută ca fiind inechitabilă de majoritatea societății, mai ales în contextul în care pensiile de serviciu pot fi cumulate cu funcții publice. Hunor subliniază că o astfel de situație creează tensiuni sociale și subminează sentimentul de echitate în rândul cetățenilor.

Nu poți să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituție, fiindcă, da, sunt consilii județene care lucrează cu 60 – 65 de oameni, sunt alte consilii județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100 sau sunt direcții în ministere aproape similare și cu responsabilități foarte asemănătoare unde într-un minister sunt 50, 40 de oameni într-o anumită direcție, în ministerul celălalt sunt 10-12 oameni. Deci, trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză. Și acest lucru nu poți să-l faci de la o zi la alta”, a mai explicat liderul UDMR.

Liderul UDMR insistă că reformele nu trebuie făcute „din pix” și că este necesară o analiză detaliată a fiecărei instituții. Reducerile de personal ar trebui să fie bazate pe nevoi reale și să evite deciziile arbitrare. Totodată, reforma sistemului de pensii trebuie să includă măsuri ferme pentru eliminarea privilegiilor și pentru ajustarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru toate categoriile, astfel încât să fie eliminată percepția de „stat în stat”.

Dar fără o reformă structurală, nu ai cum să schimbi lumea. Poți să crești tu TVA, momentan s-ar putea să rezolvi niște chestiuni legate de venituri, dar în același timp tu trebuie să reduci atunci impozitul pe muncă. Oamenii au un simț al dreptății foarte-foarte dezvoltat. Și vă spun un singur lucru: nu pot accepta că magistrații, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că polițiștii, militarii, după 25 de ani de serviciu, la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie. Este inacceptabil. Deci, societatea nu acceptă așa ceva. Că ei au creat stat în stat, asta este. Dar trebuie să spargem această barieră. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani. (…) Să iei și pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcție de conducere tot la stat, nu este corect. Și oamenii de aceea sunt supărați”, a precizat Kelemen Hunor.

Lasati un comentariu

Alte articole

20 iul. 2023 4.42 am

Victimele violenței domestice beneficiază de astăzi de mai mult sprijin: ordine de protecție pe o durată dublă, de un an, și asistență juridică gratuită și în apel, nu doar în prima instanță.…

22 nov. 2023 3.51 pm

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că „povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umerii celor care produc bani”, pentru că „aceste taxe noi nu vor…

01 nov. 2023 10.42 am

Premierul Marcel Ciolacu  a declarat, marţi seară, la România TV, că s-a convenit în coaliţie asupra proiectului noii legi a pensiilor, iar aceasta ar trebui adoptată, în procedură de urgenţă,…

14 dec. 2020 1.44 pm

Captură foto: Partidul Naţional Liberal Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, după ieșirea de la consultările cu președintele României, Klaus Iohannis, a delegației PNL, că liberalii au…

17 mai 2024 8.56 pm

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, astăzi, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau România ca fiind…

04 oct. 2023 1.02 pm

Propunerea legislativă ”2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă la Parlament. Astfel, traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare, a anunţat ministrul…