Două clădiri istorice emblematice din Constanța, Biserica Greacă și Teatrul de Copii, se află în pericol iminent din cauza prăbușirii falezei pe care sunt situate. Distanța dintre aceste clădiri și râpa formată de alunecările de teren este acum de doar câțiva centimetri, iar procesul de eroziune continuă să avanseze zilnic, alarmând localnicii.
Pe locul unde cândva se afla o stradă, acum există o prăpastie care amenință să înghită clădirile, în timp ce autoritățile încă nu au ajuns la un acord pentru soluționarea rapidă a problemei. Localnicii constată cu amărăciune degradarea continuă. „Acum trei luni erau 4 centimetri de beton. Acum a început să se vadă dedesubt”, afirmă unul dintre ei, pentru digi24.ro.
De asemenea, există un sentiment general de frustrare legat de lipsa intervențiilor. „E păcat și de aceste clădiri istorice. Sper ca instituțiile să găsească fonduri”, spune un alt localnic, legat emoțional de zona afectată.
Specialiștii confirmă gravitatea situației. Anton Antoniadis, președintele comunității elene din Constanța, atrage atenția asupra formării unei râpe care se extinde cu fiecare ploaie: „Cu fiecare picătură de apă, pământul se duce la vale. Primăria a început toate demersurile necesare și posibile pentru a începe consolidarea malului. Apele Române nu dau avizul”.
În 2021, Primăria Constanța a realizat o expertiză care a concluzionat că este urgentă o consolidare a malului. Totuși, lipsa unor avize necesare, inclusiv cel de la Apele Române, împiedică demararea lucrărilor. Stelian Hagi, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), afirmă că nu a fost emis un refuz oficial, ci doar s-au solicitat completări tehnico-juridice, în contextul unui regim complicat al terenului.
Între timp, degradarea clădirilor istorice și riscul de prăbușire continuă să crească, iar faleza își pierde stabilitatea cu fiecare zi care trece. Localnicii și organizațiile implicate fac apel la autorități pentru o intervenție imediată înainte ca daunele să devină ireparabile.