Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat un set de măsuri menite să reducă cheltuielile de funcționare ale instituției, să îmbunătățească procesul legislativ și să optimizeze relațiile cu alte instituții publice. Printre măsurile propuse se numără reducerea flotei de mașini și a cotelor de combustibil cu 20%, ceea ce va permite desfășurarea activității în condiții civilizate și cu costuri rezonabile. Bolojan a subliniat că această decizie vine în contextul unor cheltuieli ridicate de funcționare, care vor fi raționalizate.
O a doua măsură este să ne reducem cheltuielile de funcţionare, pentru că aveam o flotă foarte mare de maşini, aveam cheltuieli de funcţionare destul de mari şi al doilea memorandum rezolvă această problemă prin reducerea numărului de maşini, deci a flotei, prin reducerea cotelor de combustibil cu 20%, în aşa fel încât să ne putem desfăşura activitatea, dar în condiţii cât se poate de civilizate şi de cheltuieli rezonabile”, a declarat, miercuri, Ilie Bolojan.
În plus, președintele Senatului a anunțat reconfigurarea programului de lucru, cu sesiuni de plen programate luni și miercuri, iar joi dedicate dezbaterilor publice. Scopul acestor modificări este de a îmbunătăți calitatea legilor și a actelor emise de Parlament printr-o analiză mai detaliată și prin aportul experților în cadrul dezbaterilor.
În ceea ce priveşte a doua direcţie, să creştem calitatea procesului legislativ, adică, foarte pe scurt, să avem legi mai bune şi mai clare, care să poată fi puse în practică fără interpretări, am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum, luni se lucra în plen, iar marţi în comisii. Vom lucra şi miercuri în plen, iar joi vor fi organizate dezbaterile publice, în aşa fel încât în urma acestui pachet de activităţi extins, pe de o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experţilor care vor veni la dezbateri şi, per total, calitatea legilor şi actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”, a explicat preşedintele Senatului.
Bolojan a menționat, de asemenea, intenția de a descuraja agresivitatea în ședințele Senatului, urmărind adoptarea celor mai bune practici din regulamentul Parlamentului European pentru a asigura un dialog civilizat și sancționarea comportamentelor care încalcă regulile bunului simț.
În ceea priveşte regulamentul de funcţionare, avem un regulament pe baza căruia vom lucra, ne propunem să fim în situaţia în care să preluăm cele mai bune practici din regulamentul Parlamentului European, în aşa fel încât în sălile de plen să avem un dialog civilizat, să descurajăm agresivitatea şi să-i sancţionăm pe cei care nu respectă regulile bunului simţ în şedinţele Senatului României”, a afirmat Ilie Bolojan.
În paralel, acesta a propus consolidarea controlului parlamentar asupra instituțiilor aflate în coordonarea Senatului, prin evaluarea activității lor în funcție de performanțe și prin introducerea unor responsabilități clare pentru managerii acestora.
Una din competenţele principale este controlul parlamentar şi Parlamentul cred că trebuie să-şi întărească această autoritate. Avem foarte multe instituţii în coordonare, care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control şi este nevoie de exercitarea controlului parlamentar în aşa fel încât să fim în situaţia în care acestea să lucreze pentru cetăţeni, să dea rapoarte în permanenţă comisiilor din Parlament, managerilor acestora să le fie evaluată activitatea legat de performanţa acestora şi să aibă nişte contracte de management şi nişte responsabilităţi cât se poate de clare, în aşa fel încât activitatea lor să fie în serviciul public”, a mai declarat preşedintele Senatului.
Un alt punct esențial al reformelor propuse este implementarea unui sistem electronic de acces în Parlament, destinat angajaților. Acest sistem are scopul de a asigura prezența fizică la locul de muncă și de a demonstra respectul față de cetățenii care contribuie la finanțarea instituției. Secretariatul General al Senatului are termen trei luni pentru implementarea acestui sistem, care va permite un control mai eficient al prezenței angajaților.
Vom introduce sistemul electronic de acces în Parlament pentru angajaţi, pentru că nu exista un control al prezenţei la locul de muncă şi în trei luni de zile Secretariatul General are termen să rezolve această problemă în aşa fel încât să asigurăm prezenţa la locurile de muncă, pentru că e o formă de respect pentru cei care ne plătesc”, a afirmat Bolojan.