Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment cu privire la răspândirea unor informații false referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din România. Conform unui comunicat oficial, aceste dezinformări au apărut pe rețelele de socializare și în cadrul unor emisiuni de televiziune, având scopul de a sugera că procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale ar fi fost premeditat.
Printr-o postare din social media şi prin afirmaţiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă şi artificial construită că anumite structuri ale MAI au acţionat în acest scop, prin ‘cererea ca ştampilele să fie predate în aceeaşi saci cu voturile anulate’. Modelul ştampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit faţă de modelul ştampilelor de vot utilizate la alegerile pentru preşedinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic”, a informat un comunicat al MAI.
Potrivit sursei citate, prefecturile nu sunt implicate, nu au atribuţii, în procesul privind operaţiunile de predare şi primire a documentelor şi materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau „cere secţiilor de votare”. Operaţiunile de predare/primire a documentelor şi materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC, a indicat MAI.
Ministerul a oferit detalii despre procedurile oficiale legate de organizarea procesului electoral, evidențiind că modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile parlamentare diferă de cel folosit la alegerile prezidențiale, iar prefecturile nu au atribuții în procesul de predare și primire a documentelor și materialelor necesare votării.
Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operaţiunile de predare/primire a documentelor şi materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (şi DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – art. 3 (5) c. Pentru alegerile prezidenţiale BEC a stabilit operaţiunile de predare/primire a documentelor şi materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucţiuni clare pentru ştampilele de vot care se reutilizează în turul 2 – se predau separat la birourile electorale judeţene) – art.3 (4) şi art.7 (1)”, a explicat Ministerul de Interne.