Instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța pregătesc o experiență de neuitat pentru toți iubitorii de cultură, cu ocazia Zilei Culturii Naționale!
Astfel, mâine, 15 ianuarie, Muzeul De Artă Constanţa, Muzeul de Artă Populară Constanța și secțiile din județ ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vor oferi ACCES GRATUIT vizitatorilor, pe întreaga durată a programului.
De asemenea, accesul va fi liber și la Delfinariu Constanța, Microrezervație și Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, în limita spațiului disponibil.
Teatrul de Stat Constanța va celebra Ziua Culturii Naționale cu un concert teatral al Adei Milea, la ora 19:00, iar la Teatrul Căluțul de mare, începând cu ora 11:00, va avea loc spectacolul „DE DRAGOSTE, DE NU…”, dedicat publicului cu vârsta de peste 12 ani.
Biblioteca Județeană Constanța va găzdui recitaluri poetice, o masă rotundă pe tema operei eminesciene și evenimentul „Personalități ale Constanței culturale”: „Personalitățile Constanței Culturale”, manifestare inedită de Ziua Culturii Naționale, la Constanța
Nu în ultimul rând, la Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, de la ora 18:00, va avea loc un spectacol de poezie, muzică și dans dedicat marelui poet Mihai Eminescu.
Evenimente la Muzeul de Artă Populară
Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, prin manifestări la care participarea publicului este gratuită.
Astfel, începând cu ora 13.00, Epșen Memet din Constanța, colaboratoare a muzeului, va susține atelierul demonstrativ „Podoabe tradiționale românești”, la care și-au anunțat participarea elevi din clasa a VI-a B (coordonator prof. Floriana Nan) de la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanța.
Din dorința de a familiariza publicul tânăr cu patrimoniul și specificul Muzeului de Artă Populară Constanța, de la orele 12.00 și 14.00 sunt programate două activități interactive cu genericul „Descoperim satul tradițional românesc!”, la care vor fi prezenți elevi din clasele a V-a A (coordonator prof. Roxana Lică) și a V-a B (coordonator prof. Roxana Spanache) de la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”.
De asemenea, publicul poate vizita expoziția temporară „Scoarțe românești”, realizată cu piese din patrimoniul muzeului, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani.
Cei care vor trece pragul instituției de cultură vor descoperi la etaj și un interior de sărbătoare din satul tradițional dobrogean, introdus recent în expoziția permanentă a muzeului, „Arta populară din România”, care cuprinde exponate din toate zonele etnografice ale țării.
Pe parcursul zilei, între orele 09.00-17.00 (ultima intrare, ora 16.30), muzeul va putea fi vizitat gratuit.