Ultimele stiri

România și alte nouă țări UE cer sancțiuni împotriva gazului natural și gazului lichefiat rusesc

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters, în condiţiile în care Europa dezbate noi sancţiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Cele 10 ţări – România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda – doresc ca UE să aplice sancțiuni și mai severe asupra exporturilor de combustibil ale Rusiei, pentru a-i reduce veniturile cu care își finanțează războiul, arată un document văzut de Reuters.

Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc şi GNL cât mai curând posibil”, afirmă cele zece ţări în documentul comun consultat de Reuters. „O alternativă la interdicţia totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc şi a GNL, aşa cum a fost deja stabilit şi în foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document, referindu-se la obiectivul UE de a pune capăt utilizării combustibililor fosili din Rusia până în 2027.

UE a sancţionat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până în prezent nu a interzis importurile de gaze de la Moscova, deoarece unele ţări UE continuă să se bazeze pe acestea.

Cele 10 ţări afirmă că ar trebui, de asemenea, să li se interzică petrolierelor ruseşti care transportă GNL să acosteze în interiorul UE. Noile sancţiuni care să întrerupă importurile de combustibil rusesc au nevoie de aprobarea unanimă a tuturor ţărilor UE.

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a opus însă anterior sancţiunilor vizând energia rusească, în timp ce premierul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaz a Slovaciei în timpul unei vizite efectuate în decembrie la Moscova când s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin.

Importurile de gaze ale Europei de la fostul său furnizor principal, Rusia, au scăzut din 2022, iar blocul european a crescut importurile de GNL din SUA şi a extins utilizarea energiei regenerabile pentru a ajuta la acoperirea necesităţilor. Importurile de gaze ruseşti au scăzut şi mai mult în această lună, când a expirat un contract ce aducea gaz rusesc în Europa prin Ucraina. Slovacia a promis însă că va încerca să reia acest acord.

Lasati un comentariu

Alte articole

25 dec. 2024 12.25 pm

Rusia a lansat miercuri, 25 decembrie, un atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând mai multe orașe din țară. Harkov a fost unul dintre cele mai afectate orașe, relatează The Kyiv…

18 apr. 2022 3.17 pm

  România se află printre țările care trimit cei mai mulți mercenari în Ucraina, anunță ministerul rus al Apărării, potrivit agenției ruse TASS. Purtătorul de cuvânt al Ministerului…

10 oct. 2024 10.25 am

Un atac cu rachete balistice rusești asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa din sudul Ucrainei a ucis miercuri șase persoane și a rănit opt, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh…

22 dec. 2023 5.58 pm

Bilanţul final al persoanelor ucise de atacatorul care a deschis focul la Universitatea Carolină din Praga este de 13. Atacatorul în vârstă de 24 de ani s-a sinucis pe acoperiş, după ce şi-a dat…

12 feb. 2022 12.46 pm

  Guvernul ucrainean a cerut cetăţenilor sâmbătă să rămână calmi şi uniţi, declarând că forţele armate sunt gata să respingă orice atac asupra ţării, pe fondul temerilor că Rusia…

21 aug. 2022 2.00 pm

  Două accidente rutiere foarte grave, întamplate la un interval de câteva ore, au avut loc în sud-estul Turciei, lăsând în urma lor zeci de victime. Zona Gaziantep. Primul accident a avut…