Ultimele stiri

Horaţiu Potra, victorie în instanţă împotriva IPJ Sibiu, care a refuzat să îi acorde dreptul de a purta armă neletală

Sursă foto: observatorulph.ro

Fostul luptător în Legiunea Străină Horaţiu Potra, în prezent politician, obţine în instanţă o victorie împotriva Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, care în anul 2022 a respins cerera lui Potra de a primi permis pentru a purta armă neletală, pe motiv că acesta „prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională viaţa şi integritatea corporală a persoanelor”.

După ce Tribunalul Sibiu a respins acţiunea deschisă de Potra împotriva deciziei IPJ Sibiu, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, marţi, că Poliţia trebuie „să reevalueze motivat atât în fapt cât şi în drept” cererea lui Potra.

Decizia Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu de a respinge cererea acestuia s-a bazat pe prevederile Legii 295/2004, invocând riscul pe care Potra l-ar reprezenta pentru ordinea publică, siguranța națională și integritatea corporală a cetățenilor. Aceste motive au fost contestate de Potra în instanță, susținând că refuzul nu a fost motivat în mod clar și că a fost exercitat un abuz de apreciere.

Istoricul lui Potra, care include o condamnare pentru ultraj, reabilitată în 2017, și investigații în desfășurare pentru fals și uz de fals, precum și asocierea sa cu persoane suspectate de activități infracționale, a fost utilizat de IPJ Sibiu pentru a justifica respingerea cererii. Tribunalul Sibiu a confirmat inițial decizia poliției, subliniind că, în materie de securitate publică, autoritățile au o marjă largă de apreciere. Totuși, Curtea de Apel Alba Iulia a considerat că acest refuz trebuia motivat mai detaliat, atât în fapt, cât și în drept, și a dispus reevaluarea cererii lui Potra, oferindu-i o victorie parțială.

Hotărârea Curții de Apel obligă autoritățile să justifice temeinic deciziile privind siguranța publică, subliniind limitele puterii discreționare și dreptul cetățeanului la o evaluare corectă. În acest context, situația ridică întrebări importante despre echilibrul între nevoia de siguranță colectivă și protejarea drepturilor individuale, în special în cazurile în care există antecedente sau suspiciuni rezonabile. Reevaluarea cererii lui Potra va necesita o analiză amănunțită care să reflecte proporționalitatea între riscuri și drepturi, evitând orice aparență de arbitrar sau abuz administrativ. Acest caz poate deveni un precedent semnificativ pentru alte situații similare, unde justificările generale ale autorităților sunt contestate în instanță.

Alte articole

08 dec. 2023 12.53 pm

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a câștigat, în cadrul campaniei „Tu decizi pentru Constanța!”, un proiect de reabilitare parțială a sediului aflat în Piața Chiliei, care va fi implementat…

09 mart. 2024 10.46 am

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul Roşia Montană. Instanţa internaţională a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd.…

27 iun. 2024 2.58 pm

Cursa specială Tarom de la Frankfurt, introdusă cu ocazia Euro 2024, care trebuia să ajungă în Bucureşti joi, la 14,55, are întârziere de aproape patru ore. Biletele au costat peste 600 de euro.…

23 sept. 2023 3.15 pm

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor implicată în lupta împotriva drogurilor – controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor…

15 iul. 2024 9.13 pm

Un autocar supraetajat a luat foc, luni seară, pe podul Brăila-Tulcea, arzând complet. Şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, s-au evacuat la timp, fără a fi înregistrate victime.…

18 oct. 2024 8.41 am

Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, după care se vor apropia de…