Un studiu publicat recent în European Heart Journal arată că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai scăzut de mortalitate generală și de deces din cauza bolilor cardiovasculare comparativ cu cei care consumă cafea pe tot parcursul zilei.
Este primul studiu care investighează influența momentului consumului de cafea asupra sănătății. Cercetarea, bazată pe datele a 40.725 de adulți din cadrul Sondajului Național privind Sănătatea și Nutriția din SUA (NHANES) și un subgrup de 1.463 de persoane, a relevat următoarele: băutorii de cafea dimineața au avut un risc de mortalitate generală cu 16% mai mic și un risc de mortalitate cardiovasculară cu 31% mai mic față de cei care nu consumă cafea. Cei care au consumat cafea pe tot parcursul zilei nu au beneficiat de reducerea riscurilor, comparativ cu cei care nu beau cafea. Reducerea riscului a fost observată indiferent de cantitatea consumată dimineața: băutorii moderați (2-3 cești) și cei mari (peste 3 cești) au avut beneficii similare, iar băutorii ocazionali (1 ceașcă sau mai puțin) au avut o reducere mai mică a riscurilor.
Potrivit cercetătorilor, consumul de cafea după-amiaza sau seara ar putea perturba ritmurile circadiene și activitatea simpatică, care este mai intensă dimineața. Această perturbare poate afecta hormonii precum melatonina, influențând tensiunea arterială, inflamația și alți factori de risc cardiovascular.
Profesorul Thomas F. Lüscher, într-un editorial care însoțește studiul, a subliniat că activitatea simpatică este mai intensă dimineața, în timp ce scade pe parcursul zilei. Cafeaua consumată după-amiaza sau seara poate agrava tulburările de somn prin inhibarea melatoninei, un hormon esențial pentru somn. Dr. Lu Qi, autor principal al studiului, susține că momentul consumului de cafea este la fel de important ca și cantitatea sau frecvența consumului: „Constatările noastre sugerează că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci și când o bei.”
De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a valida rezultatele la alte populații și a determina impactul exact al momentului consumului asupra sănătății.
Consumul de cafea dimineața pare să ofere beneficii maxime pentru sănătatea cardiovasculară și generală, iar evitarea consumului seara reduce riscul de tulburări de somn și de alterare a ritmurilor circadiene. Două până la trei cești dimineața sunt suficiente pentru a beneficia de efectele pozitive asupra sănătății.
Această cercetare adaugă o perspectivă nouă asupra consumului de cafea, susținând ideea că nu doar „ce” și „cât”, ci și „când” contează.