Regiunea separatistă Transnistria, susținută de Moscova, a prelungit starea de urgență până pe 8 februarie, pe fondul unei crize energetice severe cauzate de suspendarea livrărilor de gaze din Rusia. Decizia vine într-un context tensionat, alimentat de relațiile complicate dintre Rusia, Ucraina și Moldova.
Autorităţile separatiste au declarat pe aplicaţia de Telegram că rezidenţii vor avea de vineri cinci ore de întreruperi ale energiei electrice, iar starea de urgenţă va fi în vigoare cel puţin până la 8 februarie. Întreruperile zilnice de curent vor rămâne la cinci ore şi în timpul weekendului.
Criza energetică afectează inclusiv activitatea economică: mai multe fabrici, precum o fabrică de construcții de mașini din Tiraspol, vor funcționa doar noaptea, când rețeaua electrică este mai puțin solicitată.
Compania rusă Gazprom a suspendat livrările de gaz către Transnistria la 1 ianuarie, invocând datorii neplătite de 709 milioane de dolari, datorie pe care Moldova o contestă. Gazprom a folosit anterior Ucraina ca rută de tranzit, dar acordul de transport a expirat la finalul anului trecut, iar Kievul a refuzat să-l reînnoiască.
Moldova, cu un guvern proeuropean, sugerează că Rusia ar putea utiliza alte rute, precum TurkStream, pentru a menține livrările, dar acuză Moscova de refuz deliberat.
Guvernul moldovean susține că această criză energetică este orchestrată de Rusia pentru a destabiliza țara înainte de alegerile parlamentare cruciale din această vară. Daniel Vodă, purtător de cuvânt al guvernului de la Chișinău, a criticat autoritățile transnistrene pentru refuzul de a coopera și răspândirea de dezinformări.
De cealaltă parte, autoritățile transnistrene și Moscova acuză Moldova și Ucraina pentru criză, afirmând că regiunea dispune de stocuri de gaz suficiente doar pentru următoarele 24 de zile.