Ultimele stiri

Ministrul Mediului: Riscul ca litoralul românesc să fie afectat de petele de petrol din Marea Neagră este mic

Sursă foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că riscul ca litoralul românesc să fie afectat de poluarea din Marea Neagră, generată de avarierea a două petroliere în strâmtoarea Kerci, este minim. Potrivit acestuia, curenții marini creează un vortex în sudul peninsulei Crimeea, care împiedică deplasarea poluanților spre apele teritoriale ale României.

Accidentul a avut loc pe 15 decembrie 2024, în urma unei furtuni puternice, care a avariat două nave încărcate cu produse petroliere în strâmtoarea Kerci, la granița dintre Marea Neagră și Marea Azov. Poluarea rezultată a afectat grav ecosistemele din regiunea Krasnodar și Crimeea, inclusiv zeci de kilometri de plaje.

Fechet a explicat la Digi24 că substanța scursă în apă nu este petrol, ci un produs sintetic numit mazur sau MO100, specific fostei Uniuni Sovietice. Acest tip de combustibil este o păcură de calitate inferioară, care nu plutește complet, nici nu se scufundă, ci rămâne suspendată în masa apei.

Ceea ce ne îngrijorează astăzi este că avem zeci de kilometri de plajă afectată. Deja avem, din estimări pe care le-am primit din presa rusă, peste 1000 de păsări moarte. Avem zeci de delfini eșuați la țărmul Mării Negre și unda de poluare nu mai este localizată doar în regiunea Krasnodar, acolo unde văzusem inițial cele mai multe știri. A ajuns până în peninsula Crimeea, în zona Sevastopol. Asta înseamnă că e deja la e o distanță destul de apropiată de țara noastră. Monitorizăm zilnic, cu ajutorul sateliților, atât în spectrul vizibil, cât și folosind alte spectre, această undă de poluare”, a explicat ministrul pentru sursa citată.

Ministrul Mediului a explicat că datorită curenților marini din sudul peninsulei Crimeea, care formează un vortex, riscul ca poluanții proveniți din accidentul petrolier din strâmtoarea Kerci să ajungă pe litoralul românesc este foarte redus, conform estimărilor specialiștilor.

Colegii m-au asigurat că riscul ca acest produs petrolier să ajungă pe litoralul românesc este minim”, a mai spus Fechet.

Lasati un comentariu

Alte articole

07 sept. 2024 10.05 am

Autorităţile judiciare româno-americane au lucrat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri. Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi…

04 oct. 2023 5.41 pm

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după concluziile prezentate de FMI, că este convins că nu va fi nevoie de noi taxe. „În acest moment, dacă ne ţinem de ceea ce am promis şi vom continua…

03 mart. 2024 6.48 pm

În satul Rimetea din județul Alba, cunoscut ca una dintre cele mai frumoase localități din România, a avut loc în acest weekend un obicei tradițional cu o vechime de peste 300 de ani, care marchează…

03 nov. 2022 5.13 pm

ANAF publică pe portalul propriu prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante, aferentă trimestrului III al anului curent. Lista cuprinde un număr de 571.300 de…

21 nov. 2024 9.40 am

ANAF a încasat până în prezent 4,36 miliarde lei de la 19.095 contribuabili, persoane fizice şi firme, cărora le-au fost aprobate cererile de a beneficia de amnistie. Acestor contribuabili, ANAF…

10 oct. 2023 8.16 pm

Procurorii fac în această după-amiază percheziţii la Ministerul Sănătăţii şi la mai multe adrese într-un dosar privind fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa l…