Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat joi seară că deficitul bugetar pentru anul 2024 se va situa, cel mai probabil, la 8,6%, urmând ca în 2025 România să se încadreze în limita unui deficit de 7%, conform angajamentelor asumate. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat postului Antena 3.
Ministrul a subliniat că anul 2024 a fost unul dificil din punct de vedere economic, caracterizat de recalcularea pensiilor, majorarea salariilor în mai multe domenii și alocarea unor sume record pentru investiții. Aceste cheltuieli, combinate cu specificul unui an electoral, au condus la atingerea unui deficit de 8,6%.
2024 a fost un an dificil pentru România din toate punctele de vedere. A fost un an electoral, cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală, a fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii şi au fost susţinute investiţii cu sume fără precedent. Şi cred că acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2024. Chiar dacă anul a fost încheiat cu un deficit de 8, 6% o să avem mâine-poimâine cifrele finale, probabil 8,6% deficit pe 2024”, a declarat, joi seară, la Antena 3, Tanczos Barna.
Ministrul a precizat că, în 2025, provocarea principală va fi menținerea alocărilor pentru investiții, plata salariilor și pensiilor la nivelul din noiembrie 2024 și susținerea serviciilor publice, în condițiile în care România trebuie să respecte pragul de deficit de 7%. În acest context, ministrul a subliniat importanța creării unui „stat suplu” care să reducă cheltuielile inutile și să asigure servicii eficiente cu costuri reduse.
Într-adevăr, este o provocare ca în condiţiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiţii, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie şi pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024, trebuie să susţinem sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate, toate instituţiile publice, să ne încadrăm în acest deficit, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi anul în care începem să creăm acel stat suplu care nu încasează impozite pentru a deveni obez, şi pentru a angaja şi mai mult, şi a oferi aceleaşi servicii cu un număr de angajaţi mai mare, cu costuri mai mari”, a mai declarat ministrul.
Tanczos Barna a salutat înființarea unui departament de eficiență guvernamentală, inspirat de inițiativele lui Donald Trump în SUA, unde un departament similar este condus de Elon Musk și Vivek Ramaswamy. În România, ministrul l-a comparat pe Ilie Bolojan, cunoscut pentru performanțele administrative din județul Bihor, cu Elon Musk, apreciind determinarea și experiența sa.
Dacă ar fi să identificăm un „Elon Musk” al Guvernului României, cred că acesta este domnul Bolojan. Experiența și determinarea sa sunt remarcabile,” a declarat Tanczos Barna.
În ceea ce privește înghețarea pensiilor și salariilor, ministrul a promis că indexările amânate vor fi recuperate de îndată ce resursele bugetare vor permite acest lucru, considerând această măsură drept o prioritate pentru a respecta echitatea față de cetățeni.