Ultimele stiri

Declaraţia unică 2025: ANAF introduce schimbări în calculul taxelor și impozitelor

Sursă foto: Primăria Constanţa

Declarația unică (formularul 212) reprezintă o obligație fiscală anuală pentru persoanele fizice care realizează venituri independente sau din investiții, având ca scop declararea impozitelor și contribuțiilor sociale datorate conform Codului fiscal. Termenul limită pentru depunerea formularului în 2025 este data de 25 mai, inclusiv. Formularul este reglementat prin Ordinul ANAF 7.015/2024, publicat în Monitorul Oficial în decembrie 2024.

Declarația trebuie completată și depusă de către contribuabilii care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor, chirii, criptomonede, dividende sau dobânzi. De asemenea, persoanele fizice fără venituri, care optează pentru plata contribuțiilor de sănătate, sunt obligate să depună formularul. În cazul în care contribuabilii încep sau încetează activități în timpul anului fiscal, declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Modificările aduse în 2025 vizează creșterea salariului minim pe economie la 4.050 lei, ceea ce determină majorarea contribuțiilor sociale de sănătate (CASS) și pensie (CAS). Contribuția CASS, stabilită la 10%, are un plafon maxim de 60 de salarii minime brute, ceea ce înseamnă o contribuție anuală maximă de 24.300 lei. De asemenea, contribuția CAS, stabilită la 25%, se aplică veniturilor nete care ating pragul minim de 12 salarii minime brute.

Printre alte modificări, veniturile din chirii vor fi supuse reținerii la sursă pentru contractele încheiate cu persoane juridice, iar posibilitatea de calculare a venitului net în sistem real a fost eliminată. Pentru veniturile din mai mult de cinci contracte de închiriere, acestea nu mai sunt considerate venituri independente.

Un aspect nou este eliminarea obligației de a declara veniturile estimate. Contribuabilii vor putea depune declarația pentru veniturile realizate până la 25 mai anul următor celui în care au fost obținute. De asemenea, deductibilitățile pentru aparatele de marcat electronice fiscale și direcționarea a 3,5% din impozit către entități nonprofit sau unități de cult au fost eliminate din declarația unică.

Declarația poate fi depusă online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) sau prin serviciul „Depunere declarații” de pe portalul e-guvernare.ro, utilizând un certificat digital calificat. De asemenea, este posibilă depunerea în format fizic, direct la registratura ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Eventualele corecturi pot fi realizate prin depunerea unei declarații rectificative, utilizând același formular, conform Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Alte articole

04 nov. 2024 10.43 am

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben de vânt puternic pentru Moldova, nordul Dobrogei şi vestul Olteniei, până la ora 22.00. În zonele montane, rafalele vor ajunge la 90 de kilometri…

05 feb. 2024 3.50 pm

Banca Naţională a României (BNR) avertizează că, în ultima perioadă, au fost postate pe mai multe reţele de socializare imagini de tip deepfake în care sunt folosite imaginea şi vocea guvernatorului…

04 sept. 2024 10.55 am

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au efectuat, miercuri, percheziții la locuința fostului profesor SNSPA Alfred Bulai, care este suspectat de folosirea funcției în scop…

29 ian. 2025 11.39 am

Europarlamentarul Dan Motreanu, prim-vicepreşedinte interimar al PNL, anunţă, miercuri, că aproape 1.500 de tineri români vor călători gratuit în Europa cu ajutorul permiselor oferite prin programul…

05 oct. 2023 6.33 pm

Șeful statului a anunțat că în România urmează să fie aduse sisteme de apărare antidronă suplimentare, în contextul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Am discutat…

06 iun. 2024 10.57 am

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, unde era acuzată de trafic de influență și spălare de bani.…