Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că, potrivit informaţiilor de care dispune, acordul dintre OMV şi compania germană Uniper pentru furnizarea gazelor naturale din proiectul Neptun Deep, începând din 2027, s-a desfăşurat cu respectarea legislaţiei. Burduja a precizat că nu există indicii care să sugereze că OMV-Petrom nu ar fi notificat Rezervele Statului, conform obligaţiilor legale.
Într-o conferinţă de presă, ministrul a explicat că statul român are doi reprezentanţi în boardul companiei Petrom, proporţional cu participaţia de 20%. Totuşi, Burduja a subliniat că valoarea contractului nu a depăşit plafonul care ar fi necesitat notificarea boardului Petrom.
Statul român are doi reprezentanţi în boardul Petrom, în conformitate cu cei 20% pe care îi avem. Achiziţia în sine, contractul, nu a depăşit plafonul de la care devine sesizabil boardul Petrom. Poate fi o discuţie dacă e corect acest plafon sau nu. Ce vă pot spune este că, din datele pe care le am, legea a fost respectată. Restul răspunsurilor cred că trebuie să vi le dea Rezervele Statului. Şi aşa este corect. Nu am indicii care să-mi spună că OMV-Petrom nu ar fi notificat, aşa cum cere legea”, a afirmat Sebastian Burduja.
Grupul austriac OMV a semnat un acord pentru a furniza gaze naturale din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră către compania germană Uniper începând din 2027. Informaţia a fost confirmată de surse pentru Reuters, pe fondul eforturilor Europei de a-şi asigura securitatea energetică după întreruperea relaţiilor cu Rusia.
Acordul vine într-un moment în care exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră devine esențială pentru diversificarea surselor de energie ale Uniunii Europene. România, prin proiectul Neptun Deep, joacă un rol strategic în aceste planuri, iar implicarea OMV-Petrom și partenerii săi în acest proces este de o importanţă majoră.