Inflația anuală în zona euro a atins 2,4% în decembrie, conform datelor preliminare publicate de Eurostat, marcând o creștere față de nivelul revizuit de 2,2% din noiembrie. Această valoare este în linie cu estimările economiștilor și continuă trendul ascendent început în septembrie.
Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, s-a menținut stabilă la 2,7% pentru a patra lună consecutivă, în timp ce inflația în sectorul serviciilor a crescut ușor, ajungând la 4%, față de 3,9% în luna precedentă.
Croația, Belgia și Estonia au avut rate ale inflației de peste 4% iar în 11 țări din zona euro inflația a depășit media de 2,4%.
Printre țările cu inflație peste medie este și Germania, principalul partener al României la importuri (circa 20% din totalul importurilor le aducem din Germania). În anul 2023, ultimul pentru care Statistica are date, România a importat din Germania mărfuri de peste 23,6 miliarde de euro.
Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să reducă rata dobânzii de la 3% la 2% pe parcursul anului, dar ritmul acestui proces ar putea fi influențat de stabilitatea inflației de bază și de persistența presiunilor în sectorul serviciilor.
Euro s-a apreciat față de dolar, atingând un curs de 1,0424 USD, în contextul speculațiilor că BCE ar putea adopta o politică monetară mai moderată decât Rezerva Federală a SUA.
Economiștii avertizează că, deși inflația ar putea scădea în 2025, riscurile economice și politice, inclusiv tensiunile comerciale și slăbiciunea industriei prelucrătoare, rămân factori care pot influența negativ perspectivele economice ale zonei euro.