Boboteaza este sărbătorită la 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit în 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca să îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.
Boboteaza este în primul rând o sărbătoare creştină şi reprezintă momentul încheierii sărbătorilor de iarnă. De aceea, se spune, acesta este momentul când dispar de pe faţa pământului (temporar, evident), diavolii, strigoii, asociaţi uneori cu dezlănţuirile furtunoase ale viscolelor iernii, marcând o trecere timidă către celălalt anotimp.
În această zi, Ioan Botezătorul îl botează pe Iisus în apa Iordanului. Tot acum se ţine şi sărbătoarea Botezului, una dintre cele şapte Taine, cea fără de care nu este posibil să fii creştin.
Ajunul Bobotezei – ÎPS Teodosie a oficiat Slujba de Sfinţire Mare a Apei
Duminică, 5 ianuarie 2025, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a oficiat Slujba de Sfințire Mare a Apei la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, marcând începutul sărbătorilor dedicate Bobotezei. Apa sfințită în cadrul acestei ceremonii a fost îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care vor fi distribuite credincioșilor constănțeni pe 6 ianuarie.
Doar două zile sunt în care se săvârşeşte Sfinţirea Apei celei Mari, Ajunul şi ziua Bobotezii. Şi aţi văzut de ce este mare sfinţirea aceasta? Pentru că nu suntem singuri. Cu noi împreună se roagă toţi sfinţii şi toate puterile cereşti cu Maica Domnului şi toţi invocă această eliberare a noastră din păcat şi din moarte”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
Programul zilei de luni, 6 ianuarie – Botezul Domnului
- ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, de la ora 11.00, de tradiționala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;
- de la ora 14.45, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu;
- de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).
Marți, 7 ianuarie, de sărbătoarea Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Carrefour Brătianu).
Tradiția carelor trase de boi și măgari
Un element unic al sărbătorii din Constanța este procesiunea carelor trase de boi și măgari, încărcate cu butoaie pline de apă sfințită. Aceste care se vor deplasa pe principalele artere din oraș, însoțite de preoți care vor stropi cu agheasmă și vor oferi apă sfințită credincioșilor. ÎPS Teodosie a precizat că acest obicei se va desfășura după Slujba de Sfințire a Apei din Portul Tomis, oferind credincioșilor ocazia de a primi binecuvântarea în proximitatea lor.