Ultimele stiri

Daniel David spune că este un adversar al ideilor lui Călin Georgescu. Noul ministru al Educației: “Cred într-o societate modernă construită pe doi piloni, ştiinţa şi religia!”

Sursă foto: zf.ro

Ministrul Educației, Daniel David, și-a exprimat, într-un articol publicat pe blogul său personal, opoziția față de ideile promovate de Călin Georgescu, pe care le consideră nocive pentru progresul și bunăstarea românilor. Fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, David a criticat în mod special concepțiile lui Georgescu despre pseudoștiință și pseudoreligie, susținând că acestea afectează atât cunoașterea științifică, cât și spiritualitatea autentică, promovând un obscurantism periculos.

Cu siguranţă, sunt un adversar al ideilor domnului Georgescu, mai ales ale celor care vin pe linia pseudoştiinţei şi a pseudoreligiei. Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: ştiinţa (care produce cunoaştere prin cercetare şi o diseminează prin educaţie) şi religia! Poziţia mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spaţiul public, ci doar să le diferenţiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înţeleagă că acestea sunt abordări alternative ştiinţei şi religiei, nu sunt ştiinţă (cunoaştere) şi religie! Fac acest lucru în spiritul declaraţiei unui mare democrat şi om de stat, Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”!”, scrie actualul ministru al Educaţiei, Daniel David, pe blogul personal.

Ministrul subliniază că prosperitatea europeană se bazează pe doi piloni fundamentali: știința și religia. În opinia sa, diferențierea clară între abordările alternative și cunoașterea științifică sau religioasă este esențială pentru a preveni contaminarea opiniei publice. Daniel David citează principiile democratice ale lui Ion Rațiu, menționând că susține dreptul oricărei persoane de a avea opinii diferite, dar consideră necesar ca acestea să fie etichetate corect.

Fostul rector al UBB Cluj – Napoca spune că este şi va fi „un adversar al ideilor” lui Călin Georgescu „despre lume”, pentru că, în opinia sa, acestea „lovesc în ştiinţă şi religie, deci în şansa bunăstării românilor, trezind vechiul obscurantism care ne poate menţine în bizarerii, izolare şi subdezvoltare”.

Eu cred într-o societate modernă construită pe doi piloni, ştiinţa şi religia! De aceea, îi chem alături de mine pe toţi cărora le pasă de copiii lor şi de propria persoană să urmăm cu bun-simţ calea normală a ştiinţei şi religiei. Dar nu sunt adversarul dumneavoastră, aşa exprimându-se în fapt, nu doar în vorbe, pacea şi înţelegerea între oameni, pe care un candidat la prezidenţiale ar trebui le promoveze”, afirmă David.

În ceea ce privește ideile lui Georgescu, David afirmă că ele reînvie un obscurantism care ar putea duce la stagnare și subdezvoltare. El a făcut apel la societate să urmeze calea normalității, bazată pe progresul științific și pe valorile religioase autentice, invitând publicul să se alăture acestui demers. Totodată, David a afirmat că respinge orice inițiative care ar interzice ideile alternative, dar dorește ca acestea să fie clar delimitate și identificate ca fiind în afara domeniilor fundamentale ale cunoașterii și spiritualității.

Ministrul a lansat, de asemenea, critici directe la adresa reacțiilor publice ale lui Călin Georgescu, pe care le consideră puerile și necorespunzătoare unui candidat la Președinția României. În acest sens, el a adus în discuție obsesia lui Georgescu pentru implanturile neurocerebrale („cipuri”) și pentru relația sa cu antreprenorul Elon Musk.

David a calificat drept jenant răspunsul lui Georgescu la un comentariu pe Twitter al lui Musk despre România, considerând că astfel de reacții nu sunt demne de un lider care aspiră la funcția supremă în stat.

Cipurile domnului Musk sunt bune? Ţin minte că m-am simţit, ca român, inconfortabil când, la o reacţie banală a lui Elon Musk despre alegerile din România – „What the heck?” (Ce naiba?) –, domnul Georgescu a răspuns: „Thank you for the heck” (Mulţumesc pentru naiba), iar pornind de la asta a urmat o plângere ca la vechea Poartă Otomană. Înţeleg psihologic starea de frustrare prin care a trecut, dar nu o consider justificată legal şi moral faţă de români, iar un candidat la poziţia de preşedinte al ţării noastre nu poate avea astfel de reacţii puerile”, mai scrie Daniel David pe blogul personal.

David și-a exprimat disponibilitatea de a participa la dezbateri raționale cu Georgescu, dar a subliniat că aceste discuții trebuie să respecte principiile logicii și să fie lipsite de propagandă.

Asta numai dacă ne asumăm o discuţie serioasă, nu de propagandă, adică ne asumăm măcar două din cele patru principii de bază ale unei discuţii raţionale (obligatoriu principiile identităţii şi non-contradicţiei, iar dacă se poate şi terţul exclus şi raţiunea suficientă ar fi mai mult decât cer). Dacă nu veţi ajunge preşedinte (aşa cum sper!), vă urez o viaţă bună şi vă asigur că o să aveţi în mine un protector (cât voi putea) ca perspectiva dumneavoastră să se poată exprima liber, dar să rămână minoritară. Iar dacă din nefericire veţi ajunge preşedinte, sper sincer să vă însuşiţi atributele unui om de stat care nu doar vorbeşte despre pace, ci o şi înfăptuieşte, şi, foarte important, care chiar înţelege dreptul altora de a nu fi de acord cu el!”, mai afirmă Daniel David.

În încheiere, ministrul a reiterat importanța promovării păcii și a înțelegerii, indiferent de pozițiile politice sau de diferențele de opinie, și a subliniat nevoia ca liderii politici să demonstreze maturitate și responsabilitate în abordările lor publice

Lasati un comentariu

Alte articole

27 nov. 2023 12.37 pm

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”, că Guvernul trebuie să fie mult mai eficient şi pentru asta trebuie…

22 oct. 2024 4.56 pm

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut declarații importante cu privire la o posibilă colaborare între PSD și AUR în contextul alegerilor prezidențiale din România. Acesta a sugerat că există…

03 nov. 2023 8.42 pm

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, întrebat vineri la Sinaia, dacă partidul ar putea ieşi pe locul trei la alegerile din 2024, după PSD şi AUR, că liberalii intră în competiţia electorală…

Cătălin Drulă USR

29 mart. 2024 1.50 pm

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă, după anunţul MApN privind descoperirea unor elemente de dronă în Insula Mare a Brăilei, că şeful statului, Klaus Iohannis, ar trebui să explice de…

02 dec. 2024 6.08 pm

Curtea Constituțională s-a reunit luni, 2 decembrie, pentru a lua o decizie privind turul I al alegerilor prezidențiale. Pe ordinea de zi se află cererea de anulare a alegerilor formulată de Cristian…

23 nov. 2024 10.10 am

Peste 40.000 de români din străinătate au votat până sâmbătă dimineaţă la alegerile prezidenţiale. Conform site-ului prezenta.roaep.ro, 41.519 de perrsoane au votat la secţiile de votare din…