O scară de bloc din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca, a devenit un adevărat fenomen pe rețelele sociale după ce un livrator, Darius Perde, a descoperit-o și a filmat-o.
Locul este decorat cu mii de piese de puzzle care creează imagini spectaculoase, de la peisaje naturale și obiective turistice, precum Mănăstirea Voroneț sau piramidele din Egipt, până la scene din filme și desene animate celebre. Filmarea a fost postată pe grupul de Facebook „E fain la Cluj” și a devenit virală, strângând numeroase comentarii și aprecieri.
Decorarea scării de bloc a fost realizată cu meticulozitate, fiecare spațiu liber fiind acoperit cu puzzle-uri care, potrivit lui Darius, fac din această scară un adevărat „muzeu”. El a denumit-o „scara puzzle” și a descris-o ca fiind „superbă”, „de vis” și o „superbitate” care ar putea deveni o atracție turistică locală.
Comentariile online au fost în mare parte pozitive, lăudând efortul și respectul locatarilor pentru această inițiativă. Unii utilizatori au subliniat faptul că în alte locuri din țară asemenea proiecte ar putea fi distruse sau ignorate. Totuși, mulți au avertizat asupra riscului ca scara să devină o atracție turistică, ceea ce ar putea afecta curățenia și integritatea acestui spațiu unic.
Printre reacții s-au regăsit expresii precum „Doar la Cluj” și „Ardealul e Ardeal”, subliniind percepția despre respectul și civilizația caracteristică zonei. În același timp, inițiatorul proiectului a fost lăudat pentru munca și pasiunea investite, fiind considerat un exemplu pentru întreaga comunitate.
„De apreciat că nu au distrus acele tablouri. Aici la noi, și o plantă de o pui în casa scării dispare sau o găsești ruptă…. De apreciat nu numai autorul, dar și locatarii acelei scări de bloc”
„Noi am avut tablouri cu peisaje, din calendare, cum erau pe vremuri. Și alea le au furat”
„Doar la Cluj … Ardealul e Ardeal”
„Atracție turistică la români??? fiți serioși și lăsăți colecția inedită locatarilor care respectă munca și pasiunea cuiva de un rafinament deosebit și merită toate aprecierile!!”
„Locatarii acelui bloc chiar se respectă. Felicitări!!!”
„Mai bine fară atracție turistca că nu o să mai fie așa curat”
„De vis! Omul sfințește locul! Felicitări!”
„Cum? Fără sacul de gunoi și adidașii împuțiți în fața ușii de apartament?… Sigur nu e din România”