Ultimele stiri

Anul 2024, anul în care lumea a asistat la o creştere alarmantă a conflictelor. Ce ne aşteaptă în 2025?

Sursa foto: Twitter/ Nexta TV (Clădiri bombardate în Borodianka, oraș de la periferia Kievului)

Raportul publicat de Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) scoate în evidență o creștere alarmantă a conflictelor la nivel global în 2024, marcând un an deosebit de violent în istoria recentă. Potrivit datelor, cel puțin 233.000 de persoane au fost ucise în conflicte în acest an, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de 2023, când numărul victimelor se ridica la aproximativ 179.000.

Creșteri dramatice și zonele cele mai afectate

Printre cele mai mortale conflicte s-au numărat:

  • Războiul din Ucraina, cu 67.000 de decese raportate, rămânând cel mai letal conflict al anului.
  • Gaza și Cisiordania, unde 35.000 de oameni și-au pierdut viața în escaladarea violențelor din regiune.

Numărul total al actelor de violență a crescut, de asemenea, cu 25% față de anul precedent și este dublu față de acum cinci ani. Escaladări semnificative s-au înregistrat în:

  • Liban, cu o creștere de 958%, alimentată de intervenția militară a Israelului.
  • Rusia, unde violențele au crescut cu 349%, pe fondul intensificării atacurilor în războiul cu Ucraina.

Impactul global al conflictelor

Conform ACLED, 1 din 8 persoane la nivel global a fost expusă direct unui conflict, adică locuiește la cel mult 5 kilometri de o zonă afectată. Palestinienii se confruntă cu cel mai înalt nivel de expunere, 81% din populație fiind afectată de violențe.

În plus, conflictele au devenit mai urbanizate și concentrate, afectând aceleași comunități în mod repetat. Utilizarea pe scară largă a dronelor, rachetelor și explozivilor a amplificat distrugerile, iar bombardamentele au crescut cu 300% în ultimii cinci ani.

Factori care contribuie la escaladarea violenței

Creșterea numărului de conflicte este atribuită mai multor factori:

  • Schimbări globale în ordinea politică, inclusiv dezintegrarea structurii multipolare și paralizarea organismelor internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU.
  • Politica electorală, țările care au organizat alegeri naționale în 2024 înregistrând o creștere a violenței.
  • Tendințele geopolitice, precum deciziile liderilor mondiali de a escalada tensiunile. De exemplu, invazia Ucrainei de către Rusia din 2022 continuă să aibă efecte devastatoare.

Perspectivele pentru 2025

În timp ce există speranța că anumite conflicte, cum ar fi cele din Ucraina sau Orientul Mijlociu, ar putea să se atenueze, prognozele rămân îngrijorătoare. ACLED estimează o creștere de 20% a violențelor în regiuni precum:

  • America Latină (Columbia și Mexic).
  • Africa (Sahel și regiunea Marilor Lacuri).
  • Asia de Est, unde tensiunile dintre China și Taiwan pot escalada.

Profesorul Paul Poast de la Universitatea din Chicago avertizează că anul 2024 ar putea marca un nou punct de referință pentru o „eră a războaielor” la începutul mileniului trei, cu riscul unor conflicte majore, inclusiv unul între China și Taiwan, rămânând o posibilitate reală.

Anul 2024 a evidențiat o nouă normalitate a conflictelor, iar provocările pentru pacea globală sunt mai mari ca niciodată. Soluționarea acestor crize va necesita eforturi concertate din partea liderilor mondiali, însă perspectivele imediate sunt sumbre, iar riscurile de escaladare rămân ridicate.

Lasati un comentariu