Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă că Agenţia de rating Fitch Ratings Limited a revizuit perspectiva ratingului acordat companiei de la „stabilă” la „negativă” şi a confirmat rating-ul „BBB-” pentru Datoria pe Termen Lung a Emitentului („Long-term Issuer Default Rating” – IDR).
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz informează acţionarii şi investitorii că Agenţia de rating Fitch Ratings Limited a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la ‘stabilă’ la ‘negativă’ şi a confirmat rating-ul ‘BBB-‘ pentru Datoria pe Termen Lung a Emitentului (“Long-term Issuer Default Rating” – IDR). Revizuirea perspectivei rating-ului Romgaz urmează revizuirii recente a perspectivei rating-ului suveran al României din data de 17 decembrie 2024. Astfel, revizuirea perspectivei rating-ului suveran al României de la ‘stabilă’ la ‘negativă’ determină revizuirea similară a perspectivei rating-ului Romgaz”, anunţă compania.
Raportul emis de Fitch a reiterat faptul că rating-ul „reflectă poziţia dominantă a Romgaz în piaţa gazelor naturale din Romania, potenţialul de creştere a producţiei ca urmare a dezvoltării perimetrelor Neptun Deep şi Caragele şi politica financiară conservatoare”.
Compania precizează că primul rating a fost atribuit societăţii de către Fitch în data de 21 mai 2024, acesta făcând obiectul raportului curent transmis către piaţa de capital în data de 22 mai 2024.
Romgaz s-a listat pe Piaţa Reglementată a BVB în data de 12 noiembrie 2013, în urma derulării unei oferte publice iniţiale secundare în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei, care a fost derulată atât la bursa locală, cât şi pe bursa din Londra. Pentru România, listarea companiei a fost una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acţiuni realizate de statul român prin intermediul BVB.
Cel mai mare acţionar al Romgaz, cu un pachet de 70% din acţiuni, este statul român prin Ministerul Energiei.
Romgaz are o capitalizare de 20,69 miliarde de lei. Cifra de afaceri a scăzut în primele nouă luni cu 17,33%, la 5,62 miliarde lei, iar profitul net a urcat cu circa 5%, la 2,27 miliarde lei.
Producţia de gaze naturale realizată în primele nouă luni ale anului a fost de 3,67 miliarde metri cubi, fiind cu 4,46%, respectiv 156,96 milioane mc, mai mare decât producţia înregistrată în perioada similară a anului 2023. Cantitatea de energie electrică produsă în primele nouă luni din 2024 a fost de 729,675 GWh, cu 13,75% mai mare (88,209 GWh) faţă de perioada similară a anului trecut.