S-a stins din viață Mircea Diaconu. Actorul suferea de o boală grea. În doar câteva zile, pe 24 decembrie, ar fi împlinit 75 de ani.
Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu un cancer de colon. Anunțul a fost făcut de soția sa.
Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.
Mircea Diaconu, născut pe 24 decembrie 1949, în Vlădești, județul Argeș, a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii. De asemenea, a fost un nume cunoscut în politică, fiind ales senator și deputat, implicându-se în multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România.
Cariera lui Mircea Diaconu
Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul “Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.
A jucat atât în piese de teatru pe scenele naționale, cât și în producții cinematografice celebre, precum “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Buletin de București”, “Asfalt Tango”, “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, “Legături bolnăvicioase” sau “Filantropica”.
mai publicat: “Șugubina” (1977; ediția a II-a, Polirom, 2014), “La noi, când vine iarna” (1980; ediție nouă, Polirom, 2013; roman tradus în rusă și germană) și “În Bucureștii de odinioară cu Mircea Diaconu” (1998). Volumul său de debut, “Șugubina”, a fost distins în 1977 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
De asemenea, a fost un nume cunoscut în politică, fiind ales senator și deputat, implicându-se în multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România.