Ultimele stiri

Republica Moldova instituie starea de urgenţă din cauza riscului întreruperii livrărilor de gaz rusesc în Transnistria. Burduja: România are resursele de a sprijini Moldova

Sursă foto: Facebook/Sebastian Burduja

Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore în sectorul energetic, determinate de posibila sistare a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, în contextul deteriorării relațiilor cu Rusia și al vulnerabilității infrastructurii energetice.

O problemă complexă de securitate energetică

Premierul Dorin Recean a subliniat că problema tranzitului gazului rusesc este una artificială, deoarece există rute alternative pentru aprovizionare. Gazul ar putea fi transportat prin conducta TurkStream, traversând Turcia, Bulgaria și România. Totuși, livrările către regiunea transnistreană rămân un subiect delicat, legat de o presupusă datorie de 709 milioane de dolari, pe care Chișinăul nu o recunoaște decât parțial, la 8,6 milioane de dolari.

În lipsa gazelor de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, vitală pentru producția de energie electrică, nu va putea funcționa la capacitate optimă. Acest fapt riscă să genereze un deficit major, cu impact direct asupra prețurilor pentru populația din stânga Nistrului.

Rolul României și al Uniunii Europene

România a anunțat sprijin ferm pentru Republica Moldova. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Bucureștiul colaborează cu Chișinăul și cu partenerii europeni pentru a implementa un plan de acțiune care să gestioneze scenariul unei crize energetice. Deși interconectarea electrică între cele două țări oferă o capacitate de import limitată la 315 MW, România este pregătită să suplimenteze furnizarea de energie prin rețeaua ENTSO-E.

Totuși, vulnerabilitatea infrastructurii, precum linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești, care traversează Ucraina, amplifică riscurile în cazul unor noi atacuri asupra rețelelor energetice ucrainene.

Un plan cu 44 de măsuri pentru securitate energetică

Guvernul Republicii Moldova a elaborat un plan cuprinzător de 44 de măsuri pentru a gestiona potențialele întreruperi ale aprovizionării cu gaze și energie. Acest plan include scenarii de intervenție, utilizarea rețelelor europene și creșterea rezilienței sistemului energetic. Premierul Recean a afirmat că, în lipsa resurselor interne suficiente, Moldova va depinde de energia livrată de România și de integrarea cu piața europeană.

Problemele Moldovei sunt agravate de atacurile continue asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Bombardamentele rusești asupra obiectivelor energetice de la granița ucraineano-moldovenească au redus drastic capacitatea Moldovei de a importa energie din Ucraina, lăsând țara cu opțiuni limitate.

Republica Moldova traversează o perioadă critică în ceea ce privește securitatea energetică. Sprijinul României și al Uniunii Europene va fi esențial pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu energie și pentru a preveni o criză de amploare în regiune.

Sebastian Burduja: România va ajuta R.Moldova în domeniul energetic

România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă situația o va cere. Asigurarea vine din partea ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

Totodată, oficialul a mai spus că „nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj”, referindu-se la gigantul rus GAZPROM, care de la 1 ianuarie 2025 ar putea sa nu mai livreze gaze in stânga Nistrului.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău. România este pregătită pentru iarna în care am intrat și are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă situația o va cere.România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor și urii, fie prin șantajul barbar în sectorul energetic.

Ministerul Energiei colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care un scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale ar deveni realitate. „Deja am declanșat un plan de acțiune comun, pentru a evita surprizele”, a mai transmis Burduja.

Alte articole

28 oct. 2023 4.05 pm

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, că se fac în continuare eforturi pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza, dar şi pentru scoaterea din zonă a cetăţenilor care vor să plece,…

01 sept. 2024 6.17 pm

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunţă că a finalizat, prin Casa Naţională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp şi, drept urmare, peste 82% dintre…

29 ian. 2025 7.20 pm

Chiar dacă iarna din acest an a fost mai blândă în sudul țării, natura nu încetează să surprindă. În pădurile din apropierea Devei, un fenomen spectaculos a atras atenția fotografilor și…

12 ian. 2024 10.41 am

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Cluj Napoca, împreună cu cei din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Aeroport Cluj au făcut ieri o descoperire mai puţin…

07 ian. 2025 8.01 pm

Opt ţări din nordul Europei au publicat marţi o declaraţie comună în care au promis că vor colabora cu Comisia Europeană şi cu alţi parteneri-cheie pentru a fi pregătiţi să intensifice asistenţa…

14 dec. 2024 12.24 pm

S-a stins din viață Mircea Diaconu. Actorul suferea de o boală grea. În doar câteva zile, pe 24 decembrie, ar fi împlinit 75 de ani. Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după…