Fostul manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a avertizat marți seară asupra riscurilor asociate cu așa-numita „Boală X”, o afecțiune emergentă care atrage atenția comunității medicale internaționale. Conform declarațiilor sale, boala, ce pare să se transmită pe calea aerului, a provocat deja 71 de decese la nivel global dintr-un total de mai puțin de 500 de cazuri confirmate, fiind raportată inițial în Congo.
Mahler a detaliat că simptomele bolii includ febră, dureri de cap, tuse și dificultăți respiratorii în stadiile incipiente, similare gripei. Cu toate acestea, în fazele ulterioare apare o anemie severă care necesită transfuzii de sânge. „Congo a solicitat sprijin internațional pentru pacienți și pentru a identifica sursa bolii”, a precizat medicul într-o postare pe Facebook.
Beatrice Mahler a criticat lipsa de informare și pregătire din partea autorităților române, atrăgând atenția că, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat importanța acestui nou pericol, instituțiile din România nu au transmis informații relevante către spitale, în ciuda faptului că afecțiunea este respiratorie. „Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecție. Poate asta se dorește: haos… Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România și nu am primit această informare”, a scris Mahler.
Ea l-a acuzat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de neglijarea sănătății publice, susținând că lipsa unei strategii clare și a unei comunicări eficiente subminează încrederea în sistemul medical. „Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorități, sigur nu sănătatea publică”, a declarat medicul.
Amintind experiențele din perioada de început a pandemiei de COVID-19, Mahler a subliniat importanța unei informări corecte și a pregătirii spitalelor pentru situații dificile, criticând faptul că acestea rămân în continuare nepregătite. Ea a accentuat că, deși Congo pare un loc îndepărtat, informarea și pregătirea sunt esențiale pentru prevenirea unor crize de sănătate publică și pentru protejarea populației din România.
Informarea este esențială și obligatorie pentru instituțiile statului, către noi, medicii, și către toată populația României”, a conchis Beatrice Mahler.
HAOSUL sau BOALA X
Nu este un joc și nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție.
Până acum știm că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa. Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație. Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri.
#Congo, căci acolo a apărut #boalaX, a cerut ajutor internațional pentru pacienți, dar și pentru a identifica cine produce boala.
Mesajul meu nu are rolul să inducă panică.Cred însă cu tărie că oamenii din România trebuie protejați, iar haosul zilelor actuale nu înseamnă protecție. Dar poate asta se dorește: #HAOS…
Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar acestă informare nu am primit-o, deși World Health Organization (WHO) atrage atenția că vorbim de o afecțiune respiratorie. Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situații dificile.
M-am întrebat dacă strategia Ministerul Sănătăţii – România este cea de a atenționa populația….am căutat… nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorități, sigur nu sănătatea publică.
Și pentru că acum pot să spun, în pandemie, la început, când am fost întrebată, o singura dată care este părerea mea, am subliniat că trebuie informare și nu panică, că trebuie să avem spitale pregătite și noi nu eram…și nu suntem nici acum… cu tristețe am constatat atunci că părerea mea nu a contat, iar consecințele au fost devastatoare pentru încrederea oamenilor în medici și nu numai.
Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarmă internațional este scăzut pentru România, însă informarea este esențială și obligatorie pentru instituțiile statului, către noi medicii și către toată populația României”, a scris Beatrice Mahler.